090626 f1 anderstorp Foto: From the collections of Ford Motor Company

Formel 1 tillbaka på Anderstorp

Den svenska Grand Prixbanan i Småland blir i sommar åter värd för ett Formel 1-race. Plocka fram öronpropparna och kryssa för 21-23 augusti i kalendern nu.

Ni som hängde läpp när Formel 1-utbrytarserien New Formula sprack tidigare i veckan och därmed gick miste om ett stadslopp på Helsingfors gator kan glädjas på nytt. Ni behöver nu inte ens åka till Finland för att se Formel 1-vagnar tävla. Åk till Anderstorp den 21-23 augusti för att se EuroBOSS-serien göra upp på Sveriges klassiska Grand Prixbana.

Serien utgörs av bilar som tävlat i Formel 1, Indy Racing League och ChampCar fram till 2004. Med andra ord är Niki Laudas banrekord från 1978 på 1.24.836 i farozonen.

– Vi kommer att införa ett pris till den som slår rekordet, meddelar Stefan Bernström på Anderstorp Raceway.

Extra kul för oss svenskar är att Johan Rajamäki ställer upp. Han vann serien 1996 – som då hette Interserien –och driver i dag Rajamiäki Racing Experience bland annat just på Anderstorp.

Totalt räknar man med 15 bilar på startfältet och bland supportklasserna hittar vi den svenska Formel Renault-serien som alltså får en andra chans att göra upp på banan då Nationaldagsracet tidigare i år blev inställt.

Arrangörerna räknar med ett besökarantal på kring 10 000 personer, att jämföra med fjolårets succé Ronnie Peterson Historic Grand Prix som drog 15 000 åskådare. Dragplåster då var Masters-serien med Formel 1-bilar från den eran som tävlade på Anderstorp ”på riktigt” under Sveriges Grand Prix 1973-1978.

– Den serien kommer tillbaka redan nästa år och vi hoppas att det kommer att bli ett årligt arrangemang på banan, berättar Stefan Bernström. Han poängterar också att EuroBOSS-serien mer handlar om riktig racing än ett klassiskt evenemang.

Anledning till att tävlingar av denna kaliber är aktuella på banan är att FIA – det internationella bilsportsförbundet – förra året klassade bana som Grade 2, den enda banan i norra Europa av det slaget. Det är främst infrastrukturella saker som boende och kommunikation som skiljer Grade 2 från Grade 1 – ”Grand Prix-klassen”.

– En hel del andra saker är på gång i samband med loppet i augusti, saker jag tyvärr inte kan släppa här och nu, avslutar Stefan Bernström.

Biljetter kan köpas på banans sajt, se länk nedan.

Läs mer

Extern länk

Anderstorp Raceway

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!