070621_fredrik_ekblom_wtcc

Fredrik Ekblom kör WTCC-finalen

STCC-mästaren Fredrik Ekblom är inhyrd av BMW Motorsport till WTCC-finalen av den anledningen att han ska hjälpa Andy Priaulx till sin andra raka VM-titel.

- Mitt jobb är att dra Priaulx på rakan i kvalet, det är ett speciellt jobb men jag får bra betalt, säger den regerande STCC-mästaren. 

I september konstaterade Fredrik Ekblom att han nått sitt mål och i STCC-sammanhang blivit historisk. Han var förste förare att ta tre titlar och avgjorde redan i den näst sista deltävlingen. Det har gett eko i racingvärlden. BMW Motorsport har inte varit sen att plocka in den meriterade BMW-svensken under sina vingar och använda honom som stöd i kampen om årets VM-titel. I WTCC-finalen i Macau nu till helgen gör han sin tredje deltävling för BMW:s brittiska fabriksteam. 

- Jag har en speciell roll när jag hyrs in av BMW. Det spelar ingen roll om jag gör mitt livs kval och race. Jag har inga chanser att placera mig bra ändå. Mitt enda uppdrag är att ligga före Andy Priaulx på rakan och låta honom slip-streama på mig. Han tjänar upp till en sekund på det har vi sett och det är viktigt, inte minst i ett stadsrace som Macau, berättar Ekblom. 

Banan i Macau är inte obekant för svensken. Han har kört det tuffa stadsracet två gånger tidigare, 1990 och 1997, då i klassen Formel 3. 

- Jag är inte helt lost utan kan banan, men det var ett tag sedan jag körde här. Men det är bra att få fräscha upp minnet om jag kommer tillbaka hit nästa år och får köra på riktigt, för seger, säger Ekblom. 

Andy Priaulx leder förarmästerskapet i WTCC, på samma poäng som fransmannen Yvan Müller som kör för det spanska Seat-teamet. BMW Motorsport tar in Ekblom som hjälpryttare, en roll som han har funnit sig i totalt. 

- Det kanske framstår som lite konstigt och det är lite synd gentemot de svenska fansen. Men ibland är det så här och det är bara att gilla läget, säger Ekblom.

Får du bra betalt? 

- Ja, det får jag. 

Hur mycket? 

- Det vill jag inte säga, men jag klagar inte.

Hur ser planerna ut för nästa år för din del?

- Jag för dialog med Dick (Jönsson Wigroth, teamchef för BMW-teamet Westcoast Racing) och jag tror att vi kan komma till en bra lösning. Jag trivs i teamet och vi hade en riktigt rolig säsong. Jag älskar Sverige och jag älskar STCC, självklart vill jag köra nästa år och försvara min titel.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!