090709-fuji-f1

Fuji kastar in handduken

Efter bara två lopp ger Toyotaägda Fuji International Speedway upp kampen om Japans Grand Prix.

Japanska banan Fuji International Speedway lägger ner sina Formel 1-ambitioner. Det  efter att ha varit värd för Japans Grand Prix under de senaste två åren. Orsaken är det skakiga ekonomiska läget.

Banan ägs i dag av Toyota medans Suzuka, som hållit i Japans Grand Prix året 1987-2006, ägs av konkurrenten Honda. Situationen är nu lite märklig då Toyota har ett Formel 1-stall men inte ett lopp på sin bana medans Honda som lade ner sin Formel 1-verksamhet inför årets säsong har ett eget Grand Prix. Meningen var att de två banorna skulle turas om att hålla i Formel 1-loppen framöver.

På Fuji kördes det första officiella Japanska Formel 1-loppet 1976. Loppet är mest ihågkommet för dess extremt blöta och dimmiga förhållanden. Niki Lauda körde in i depå redan på andra varvet och James Hunt kunde då sluta som världsmästare efter att ha placerat sig på tredje plats. Även 1977 var banan värd för Japans Grand Prix.  

För svensk del är Fuji en mörk plats. 1976 bröt Ronnie Peterson på första varvet och året efter kraschade han med Gilles Villeneuve, en krasch som kostade två åskådare livet. Gunnar Nilsson är bäste svensk på banan i Formel 1-sammanhang med en sjätteplats 1976.  

Tävlingarna 2007 och 2008 vanns av Lewis Hamilton och Fernando Alonso. På Fuji kommer man nu i huvudsak ägna sig åt nationell racing.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!