060123_wrc_monte Foto: Ford

Grönholm premiärsegrade i Monaco

Regerande världsmästaren i Rally, Sebastien Loeb, tog ledningen direkt i årets premiär i Monaco. Men efter en krasch på femte sträckan tappade fransmannen ledningen till Marcus Grönholm som höll den in i mål.

I helgen som gick inleddes Rally-VM 2006, som vanligt i Monaco. Regerande mästaren Sebastien Loeb - som kör en privat Citroën i år - inledde starkt och tog ledningen direkt på första sträckan. Och han fortsatte i liknande stil. Mot slutet av första dagen hade Loeb tagit ledningen med en minut och 15 sekunder. Men 5,6 km in på sista sträckan kraschade Loeb och tappade ledningen till Marcus Grönholm som då hade nästan fyra minuter till godo på fransmannen. Loeb och kartläsaren Daniel Elena klarade sig dock utan allvarligare skador.

Loebs team lyckades reparera bilen under natten och var startklara till andra dagen då jakten på Grönholm inleddes. Och det gick fort för Loeb. Riktigt fort. Av de sex sträckor som kördes under dag två vann Loeb fem och den sjätte ströks. Han hade nu minskat avståndet till Grönholm från nästan fyra minuter till 1.20 inför dag tre och en tredjeplats i tabellen från att ha varit åtta när dagen startade. Toni Gardemeister fanns på andraplatsen 2.06 efter Grönholm.

Grönholm kände sig mer pressad och ökade tempot något under tredje dagen men behövde aldrig anstränga sig mer än nödvändigt. Under hela dagen höll han både Gardemeister och Loeb på betryggande avstånd och kunde under eftermiddagen med lugnet i behåll köra i mål och ta Fords första seger sedan Spanska rallyt 2004. Loeb tog sig på sista sträckan förbi Gardemeister och blev till slut tvåa. En otroligt imponerande uppkörning av regerande mästaren som definitivt kommer aspirera på guldet i år också.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!