090723-grönholm-pikespeak Foto: 2009 © Daniel Byrne

Grönholm tvåa i Pikes Peak

Marcus Grönholm siktade på att bli den första att köra upp för berget på en tid under tio minuter. Ett turboras satte stopp för det men Grönholm lyckades ändå köra den svenskbyggda Forden till en andraplats.

 Den tvåfaldige rallyvärldsmästaren hade siktet tydligt inställt på att sätta nytt tidsrekord uppför berget i Colorado Springs. Ingen har någonsin klarat den två mil långa sprinten på under tio minuter. Det skulle Grönholm fixa. Så blev det inte. Fem kilometer från målet rasade turbon i Fiestan och Grönholm tog sig i mål på 11 minuter och 28,963 sekunder , en tid som ändå räckte till en andraplats i tävlingen och samtidigt är den femte bästa i  Pikes Peak International Hill Climb s 87:åriga historia.  Grönholm var trots allt nöjd med resultatet och kanske får vi se honom igen i tävlingen.

– Jag hörde första gången talas om Pikes Peak för länge sedan och jag har förstås sett den 20 år gamla filmen med Ari Vatanen. Men det är först när man är här som man inser hur tuff banan är. Fiestan är fantastiskt att köra. Tyvärr råkade vi ut för en del mindre problem under tävlingen. Bilen tappade en del kraft under några kilometer men jag ville ändå fullfölja. Vår Fiesta har en enorm potential och bör kunna slå 10-minutersrekordet. Om jag får chansen att köra Pikes Peak igen vet jag hur vi ska kunna vässa resultatet, säger Grönholm.

Andreas Eriksson ställde upp med en likadan bil som Grönholm men hans äventyr slutade redan efter cirka tre kilometer när två däck hoppade av och Eriksson körde av banan och in i ett träd. Eriksson och Grönholm ställde upp med varsin 850 hästkrafter stark Ford Fiesta utvecklad av Nynäshamnsbaserade Olsbergs Motor Sport Evolution.

Vann tävlingen gjorde (som vanligt) Nobuhiro "Monster" Tajima, före detta teamchef i Suzuki World Rally Team. Tajima körde sin Suzuki XL-7 på 10 minuter och 15,368 sekunder. Pikes Peak-rekordet innehas för närvarande av Tajima som år 2007 körde på 10 minuter och 1,41 sekunder. Tajimas kommentar efter tävlingen var att om det inte hade varit så mycket rullgrus så hade han tagit rekordet. 

 Kolla in Grönholms åk i det övre filmklippet nedan. Det undre är den numera klassiska kortfilmen med Ari Vatanen och Peugeot 405 T16 i huvudrollerna.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!