110611-krasch nr 2

Hela Le Mans håller andan!

Åtta timmar in i 24-timmarsracet var det dags för ännu en massiv krasch. I högsta hastighet kolliderade Audi #1 med en Ferrari och åkte spikrakt ut genom räcket.

Det var i slutet på Mulsanne-rakstäckan, där de snabbaste LMP1-bilarna håller cirka 300 km/h, som Mike Rockenfeller i sin Audi #1 skulle passera #71, Robert Kaufmann i en Ferrari. Robert vek in framför Rockenfeller som tappade kontrollen och for spikrakt ut genom skyddsbarriären. Läget var länge ovisst, men de första rapporterna talar om att Rockenfeller är oskadd och att han har tagit sig ur vraket för egen maskin.

Kraschen visar Le Mans största problem. Hastighetsskillnaden mellan de olika bilarna är enorm, när det dessutom är mörkt utomhus är det otroligt svårt att veta var, hur och när man ska bli omkörd. Speciellt då det bara är ett ljussken i backspegeln. Lyckligtvis visar också Rockenfellers tillstånd att LMP1-bilarna har en fantastisk säkerhet. Att omskakad, men oskadd, kunna klättra ur ett bilvrak efter en krasch i 300 km/h är få förunnat.

Det är solklart att det inte är Audis Le Mans-år. Från att kommit hit med tre bilar och sex vinnarförare återstår bara en bil och ingen tidigare vinnare. Samtidigt är Peugeot-bilarna hela och fortsatt snabba. De är dessutom mer bränslesnåla och kan köra ett varv längre än Audi-bilarna innan påfyllning av diesel. Hittills har LMP1-bilarna varit inne i depån tio gånger.

Av standardbilarna leder Corvette #74 med bland annat dansken Jan Magnussen bakom ratten. De är tätt följda av Luxury Racing i sin Ferrari 458 #59. Tävlingens enda svensk, Niclas Jönsson, i Ferrari #57 ligger på tredje plats i amatörklassen för standardbilarna. Det är fortfarande gulflagg och säkerhetsbil runt banan samtidigt som funktionärerna bygger ny skyddsbarriär på kraschplatsen. Grönflaggen är beräknad till midnatt.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!