Helelektriska Formel E utmanar Formel 1

En helt ny racingserie har blivit godkänd av FIA. Den nya serien får helt eldrivna bilar och har sikte på att utmana ingen mindre än Formel 1.

Med en premiär inplanerad till om drygt ett och ett halvt år kommer det första loppet med de nya enkelsitsiga bilarna gå av stapeln, säsongen 2014. Och man kommer tävla i det tysta –alla bilar är nämligen helt eldrivna. Serien är godkänd av FIA som även är organet som bestämmer över Formel 1.

 Bakom elbilarna står ett konsortium med bas i Hongkong som styrs av spanske entreprenören Enrique Banuelos. Den nya serien innebär också stadsloppens återkomst och det är där tävlingarna kommer hållas.

 – De här nya tävlingarna mitt inne i hjärtat av större städer kommer med all säkerhet attrahera en ny publik, säger Jean Todt på FIA:s hemsida.

 De föreslagna städerna är Hongkong, Shanghai, Peking, Mumbai, Sydney, Kapstaden, Rio de Janeiro, Moskva, Mexiko City, Miami och Los Angeles. Inget av de planerade loppen har i det här stadiet av planeringen lagts i Europa.

 – Formel E-bilar kommer bli ensitsiga med fantastisk acceleration och kommer kunna nå hastigheter på 200 kilometer i timmen. Den enda skillnaden  blir att de enbart kommer drivas med eldrift, säger Alejandro Agag, vd för Formel E och ägare till stall i GP2 och GP3-serierna.

 10 team ska ställa upp med två bilar vardera under första säsongen, med 14 team året därefter. Bilarna får vara av egen design eller bygga på prototypen Formulec EF01 (se bilden ovan). Maxvikten är 780 kilo och batterierna ska hålla för 25 minuters racing. För att klara sig genom ett helt timslångt lopp får förarna byta bil halvvägs genom loppet. Framöver kan bränsleceller komma att införas vilket löser problemet med kort räckvidd.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!