Abu Dhabis Grand Prix var sista loppet 2020. Hamilton slutade på tredje plats.

Intervju: Lewis Hamilton om karriären, livet och lite Formel 1

Vår F1-expert Scott Mitchell har pratat med Lewis Hamilton om 2020, ett år som innehöll både insjuknande i covid-19, ett tydligt ställningstagande i Black Lives Matter-rörelsen och hans sjunde världs­­- mästartitel i Formel 1. Och de öppnar också dörren in i framtiden…

Vill du läsa mer av vårt Premium-material?

Det satt långt inne, kontraktet mellan Mercedes och Lewis Hamilton. Inte förrän åttonde februari signerades ettårskontraktet av den sjufaldige värlsdmästaren och Mercedes teamchef Toto Wolff, något som lett till spekulationer om Hamilton är på väg att lämna F1 för andra, större uppgifter nästa år – eller om han bara planerar att byta team efter årets säsong. Det har också ryktats om att Mercedes inte var helt nöjda med Hamiltons tydliga engagemang för Black Lives Matter-rörelsen och att han enbart borde fokusera på att köra bilen så fort som möjligt. Alla inblandade hävdar dock att det var tidsnöd och ”det konstiga året 2020 med pandemin” som gjorde att ett ettårskontrakt blev resultatet.

Innan pandemin bröt ut brukade du hämta energi från olika välgörenhetsprojekt, och Singapore 2018 var ett bra exempel. Du flög runt till flera olika platser i världen, men kom sedan till banan och gjorde ett av dina bästa polevarv någonsin. Toto Wolff har sagt att alla har levt som eremiter under 2020 för att undvika covid-19. Hur ser du på den balansen i framtiden?

– När jag kom in i sporten var det många som hade synpunkter på vad jag gjorde vid sidan om banan, och det har verkligen inte varit lätt att göra de sakerna och direkt komma till tävlingsbanan och sätta ett varv som jag gjorde i Singapore. Men det är bara jag som vet vad som är rätt för mig. Det kändes rätt, och jag brukar följa mitt hjärta. Jag visste att jag brann för det jag gjorde och det gav mig energi. Det kändes naturligtvis speciellt att då kunna åka till ett ställe som Singapore och prestera som jag gjorde. Jag skulle kunna fortsätta så, men jag måste hitta en balans och se till att det inte påverkar min prestation på banan negativt. Den kommer alltid vara det viktigaste.

– Hur man ska hitta sin balans i framtiden är en svår fråga. Världen har upptäckt att folk kan jobba hemifrån, och jag tror att fler kommer att göra det i framtiden. Jag skulle inte vilja att världen blev exakt som förut, för vi behöver förändring på så många områden. Det som jag har blivit medveten om, som ni säkert vet, är att det absolut mest värdefulla vi har är tid. Att nyttja tiden. Alla jagar sina drömmar, jobbar som besatta och försöker uppnå någonting, men det viktigaste är minnena vi skapar. Jag vet inte hur man ska hitta balansen. Jag brukade vara en arbetsnarkoman, det enda jag gjorde var att jobba. Det fanns bara några enstaka minnesvärda stunder med mina kära under året. Jag kommer definitivt vilja försöka få till mer av det i framtiden samtidigt som jag vill göra det jag brinner för.

1 av 2: Hamilton firar bästa kvaltid på belgiska -Spa-Francorchamps. Foto: Dan Istitene / Formula 1 via Getty Images
2 av 2

Känner du att varenda av dina sju VM-titlar betyder något särskilt för dig? 2008 tog du den första, i 2015 tangerade du Ayrton Sennas tre titlar och i 2020 Michael Schumachers sju.

– Det kanske låter klichéartat, men ärligt talat har varje titel känts unik eftersom jag har varit i en speciell stämning eller haft olika sorters känslor den dagen. Vissa dagar har jag varit säker på att jag skulle krossa motståndet, andra dagar har det inte varit lika självklart. Vissa dagar har jag känt mig bra och frisk, andra inte. Det har funnits olika utmaningar varje gång vilket har gjort att varje titel har varit unik. Och det är ju ett helt år som går mellan segrarna i mästerskapen, det är mycket upp och ner längs vägen. Så när man äntligen når toppen, känns det alltid speciellt på sitt eget sätt. Det är svårt att förklara.

– Att vinna min första VM-titel efter smärtan av att förlora året innan var en stor upplevelse. Att vinna var raka motsatsen till året innan och det var ett otroligt ögonblick. Sen följde några år där jag inte vann, där jag fick lära mig av mina misstag och fundera ut vart jag skulle ta vägen i framtiden. Jag var säker på att jag var ämnad för något större och att tangera Ayrton Sennas rekord kändes helt galet. Det var mitt mål. Jag hade alltid sagt att jag skulle vilja uppnå något av det han gjorde, vinna ett eller flera lopp, vinna ett lopp i regn som han gjorde… men att faktiskt ta lika många titlar som han var väldigt speciellt.

– Den senaste titeln är såklart också speciell. Jag tror att den kanske har gjort störst intryck eftersom det tidigare har handlat om min jakt, familjens jakt, ”vår resa”, ”vår kamp” för att vinna, men i år har det varit tufft för andra. Det har lyft mig till ett plan jag inte var säker på att jag kunde nå. Att kämpa för något som är mycket större än du och jag har gett det här året mening på ett sätt jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Så till och med nu försöker jag fortfarande förstå vad som hänt för att det är så enormt stort för mig personligen. Och mottagningen jag fick i år har varit helt igenom överväldigande. Hela det här året har varit det mest överväldigande av alla på så många sätt.

Alla rekord du har slagit, och så är du dessutom aktivist. Motiveras du av att sätta nya rekord nu eller fungerar det även som en plattform för inflytelse utanför rollen som racerförare?

– Jag tror jag har en del att gå igenom de närmsta veckorna och månaderna. Det ligger självklart i min dna att vara tävlingsmänniska i allt jag tar mig för – till och med när jag spelar tennis med min pappa – och det tror jag aldrig kommer försvinna, det är bara så jag är, och det är jag tacksam för. Jag älskar mitt jobb och jag älskar utmaningen i att varje år tillsammans med dessa fantastiska människor försöka få ut mer av dem och av mig. Det är en process jag fortfarande njuter av så det vill jag fortsätta med.

– Men visst är det överväldigande och jag försöker hela tiden lära mig mer om den plattformen jag nu har. Jag vill gärna utnyttja den effektivt och få så mycket ut av den som möjligt. Jag ser många stjärnor, folk som varit framgångsrika, som sedan blivit irrelevanta, och de kanske ser tillbaka nu och tänker: ”Jag önskar jag hade gjort något mer av den tiden.”

– Men det är lätt att vara efterklok, och vi kommer självklart alltid se tillbaka och tänka att vi borde gjort mer. Jag kan inte förändra det förflutna, men jag kan försöka förbereda mig för framtiden så gott det går. Så ja, en del av motivationen består i att fortsätta ta reda på hur jag kan påverka. Med F1 åker vi runt till över 20 länder, vad kan vi göra för att hjälpa människorna där?

1 av 2: Silverstone. Hamilton visar sitt stöd för människorättsrörelsen Black Lives Matter. Foto: Dan Istitene / Formula 1 via Getty Images
2 av 2: Efter segern i Turkiet var Hamilton klar som världsmästare säsongen 2020. Foto: Andy Hone / Daimler AG

Jag såg dig på framsidan av magasinet GQ som utnämnde dig till ”Game Changer of the Year”. Hur beskriver du dig själv nu? Som en idrottsman som också är aktivist, eller som en aktivist som råkar vara idrottsman?

– Jag vet inte hur jag ska beskriva mig själv. Jag skulle vilja säga att det har hänt många saker i år som gjort mig mer ödmjuk, och jag minns känslan av att inte bara vilja vara en idrottsman eftersom uppfattningen om idrottsmän och idrottskvinnor är att de bara gör en sak. Jag funderade på vad alla segrar egentligen hade för betydelse om man inte kunde vara med och förändra någonting till det bättre. Nu håller jag på med en massa andra saker och trots att det här är mitt primära jobb och fokus känns det nästan som något jag gör vid sidan om när jag är ute och gör allt det andra. Jag är också en ganska bra racerförare!

– Att GQ gick från att kalla mig ”Sportsman of the Year” till ”Game Changer” och få det erkännandet i en annan genre betydde väldigt mycket för mig. Jag tror de flesta har goda intentioner och vill åstadkomma något positivt, antingen det gäller ens barn, familj, kollegor eller annat. Att bli välkomnad i ett globalt perspektiv av folk som GQ är något jag är mycket, mycket tacksam för. Jag vill inte sätta en titel på mig själv, men jag kan säga att jag ännu inte nått min fulla potential och det finns mer att göra. Jag försöker lära mig så mycket jag kan, och det finns massor att göra.

Har det här året förändrat dig i grunden? Eller har det fört upp redan existerande motivation och prioriteringar till ytan?

– När jag blev vegan lärde jag mig mer om att vara mer medveten om min omgivning och vad jag gör. Jag har nog växt mer som människa i år än något annat år för att jag haft mer tid. Förut var det alltid vidare till nästa sak och man ligger alltid efter – med mailen, samtal, dokumentärer eller vad det nu kunde vara. I år har jag haft mer tid för att lära mig och utbilda mig så gott jag kan. Vem kunde ha trott att jag som 35-åring skulle lära mig mer än jag gjort de senaste tio åren?

– Vi har rest världen runt och jag har verkligen insett att jag som yngre inte var lika medveten om vad som händer i världen. Jag kollade inte på nyheterna lika ofta och höll mig inte uppdaterad. Så även om 2020 för många har varit ett svårt år och det har hänt så mycket negativt med människor som förlorat jobbet, företag som fått stänga och folk som blivit hemlösa, försöker jag fortfarande se glaset som halvtfullt. Det har också hänt mycket positivt som jag hoppas vi tar med oss in i 2021, och en del av det har varit den här lärandeprocessen. 

– Det har fört upp många saker till ytan och jag känner att jag har tagit klivet till att verkligen använda min röst. Det är så många som bara suttit tysta. Det har säkert funnits tillfällen i livet där du hållit tyst för att det fanns något viktigare att kämpa för eller något stod på spel. Nu när fler har sagt ifrån kring vissa ämnen tror jag att fler kommer förstå att det är dags att säga ifrån, det är dags att kräva förändring. Jag hoppas att speciellt barn och ungdomar ser att jag har tagit det steget, och det borde de också göra.

1 av 2: Turkiets Grand Prix 2020. Från sjätte startruta till seger och ännu en världsmästartitel. Foto: Dan Istitene / Formula 1 via Getty Images
2 av 2: 2020 blev insikternas år för Lewis Hamliton. Foto: Steve Etherington/ Daimler AG

Har du bestämt dig för vad du vill göra härnäst?

– Jag har aldrig strävat efter att bli kändis och jag ser inte mig själv så. Jag är väldigt lyckligt lottad eftersom jag fått i stort sett allt jag någonsin önskat mig. Det jag verkligen vill ha nu är mer tid med mina närmsta. Jag vill ha ett bättre förhållande till människorna kring mig och min familj. Vad mitt nästa mål blir är något jag alltid jobbar med, och det är en väldigt lång process. Det viktigaste för mig är fortfarande F1, jag brinner fortfarande för sporten och vill inte prestera sämre än hittills. Jag måste ta reda på hur jag kan fortsätta utvecklas och det är inte alls så lätt.

– Det som Formel 1 har gett mig är möjligheten att göra i stort sett vad jag vill nu, och det jag verkligen vill, som jag har visat i år, är att förändra människors situation. Jag vill använda min röst och min tid här till att påverka på ett positivt sätt. Hur mycket eller lite beror på hur mycket jag satsar på det samtidigt som jag fortfarande ska kunna prestera som jag gör i motorsport.

– Jag har inga problem med att avsluta min karriär. Många säger ”det är många år att vara pensionär”, och det vet jag. Jag vill inte göra det för tidigt, men jag vill inte heller göra det för sent när det går dåligt och min karriär är på väg utför. Men framför allt vill jag nog fortsätta utmanas. Jag kommer alltid utmana mig själv i någon form av verksamhet där jag kan använda min röst. Antingen det gäller att tala offentligt eller jobba i bakgrunden med organisationer som verkligen gör stor skillnad. Jag tror jag kan göra mycket positivt för folk därute, men det kräver mycket arbete.

Eftersom du varit så frispråkig och haft starka åsikter om många saker är det en del som anser dig för att vara någon sorts moralisk kompass för sporten som helhet. Välkomnar du det eller är det egentligen svårt att hantera? Känner du att du får tillräckligt stöd inte bara från dina förarkollegor men även från F1, FIA och de andra instanserna i sporten?

– Jag kan inte förändra allt. Jag är bara en människa. Vi måste alla gå samman för att förändra saker. Det handlar om att skapa allierade, inte fiender, och hitta det bästa sättet. I år har jag lärt mig mycket om hur jag kan använda min röst även om det kanske var lite väl offentligt i början. Sen upptäckte jag mer effektiva sätt att jobba i bakgrunden för att verkligen åstadkomma något. Men jag kan inte göra allt ensam. Ni till exempel måste se till att det inte bara är sport ni kommenterar. Det är mycket annat som också är viktigt. Det är det som har hänt i år, och jag tror också att det är anledningen till att en del saker har tagits emot som det har skett. Det ser jag som något positivt.

På Spa gjorde du ”Wakanda Forever”-hälsningen (korsade armar framför bröstet, taget från superhjältefilmen Black Panther som fått stor spridning bland idrottstjärnor, reds anm.) när du gick ut ur bilen. Några drog paralleller mellan Chadwick Bosemans superhjältekaraktär och det du representerar i Formel 1. Har det här året haft en fundamental betydelse för dig vad gäller att fullt ut förstå vad du kan ha för påverkan?

– Jag tror att jag fortfarande försöker förstå det. Jag agerar ofta impulsivt och följer mitt hjärta, jag går på magkänslan. I Turkiet bröt jag ihop och grät efter racet och jag visste inte hur det skulle tas emot eller om folk skulle förstå vad jag försökte säga. Jag har alltid trott på superhjältar och jag tror att det finns många därute. Min pappa har varit min superhjälte, det är han som har sett till att jag är där jag är i dag och har gett mig styrka och mod. Jag gör bara det han banade vägen för. Så man måste inte vara en superhjälte i tv för att vara en superhjälte. Det finns många män och kvinnor därute som är superhjältar, som räddar liv och berättar historier. Att berätta är enligt mig något av det viktigaste för det finns så mycket som behöver komma fram. Men detta år har verkligen stärkt mig. Jag lär mig mer och det finns fortfarande massor att lära och läsa för att bli klokare. Det är så mycket jag behöver veta mer om så jag kan argumentera bättre, men det är en del av processen.

Foto: Lat Images/ Daimler AG

Tror du att du kommer fortsätta hålla på med motorsport som sidoprojekt när du lämnar F1, eller tror du att du kommer lämna motorsporten helt?

– Ett tag tänkte jag att när jag slutar, slutar jag på topp och då är det slut. Men jag har insett, speciellt under detta år, att jag nog har ett ansvar gentemot F1-världen eftersom den har hjälpt mig dit jag är– där jag kan jobba för förändring. Om jag inte jobbar vidare och ser till att Hamilton Commission verkligen levererar resultat kommer det inte finnas ett dugg mer mångfald inom sporten de närmsta 5-10 åren. Så jag måste ligga på och engagera mig och se till att folk är på tårna. Vissa tycker kanske inte jag borde uttala mig och kräva saker som jag gjort i år, men det är mitt ansvar. Jag är helt säker på att jag kan vara med och skapa mer mångfald inom sporten i framtiden och genom att fortsätta prata om det håller jag folk ansvariga, och det räds jag inte som ni har sett. Om inte jag gör det, vem ska då göra det? Det är självklart inte enbart mitt ansvar utan det är ett samarbete, och därför gläder det mig så mycket att se många av de andra förarna gå ner på knä tillsammans med mig och backa mig. Vi måste förstå och se problemen och göra något åt dem. Det har varit stort att se dessa stora stjärnor bredvid mig och oss som sport. Så jag tänker försöka stanna kvar ett tag.

Redan prenumerant?

Papperstidning eller digital

Digital Prenumeration

ALLT DU VILL VETA OM ALLA BILAR

Gratis första månaden - därefter 99/mån.

Ingen bindningstid.

  • Vi kör och bedömer alla bilar på svenska vägar
  • De bästa och mest detaljerade testerna av nya bilar
  • Alla nummer av e-tidningen fem år bakåt i tiden
  • Vi står på din sida – här får du hjälp inför ditt bilköp
  • Avsluta prenumerationen online när du vill

Genom att klicka på "Fortsätt" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Skapar ditt konto

Vänligen vänta medan vi skapar ditt konto

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!