100114-castrol ranking

Jenson Button toppar Castrols förarranking

Castrol har tillsammans med Autosport tagit fram den ultimata rankingen av förare i olika motorsportserier. I den lista man nu presenterar och som tar hänsyn till förarnas prestationer senaste tolv månaderna toppar F1-världsmästaren Jenson Button. Bäste svensk är Mattias Ekström på plats 64. Totalt 2 113 förare är rankade.

Castrol och Autosport har tagit fram en maxad lista som man som motorsportintresserad kan grotta ner sig i under många timmar. Listan, som benämns Castrol Rankings, är ett rankingsystem som synar nästan 50 olika motorsportserier världen över – inklusive de stora serierna Formel 1, NASCAR och WRC. Rankingen består av tre delar – Castrol Driver Rankings, Castrol Nation Rankings och Castrol Series Leaders Rankings. Alla tre baseras på förarnas prestationer, vecka för vecka, tolv månader tillbaka i tiden. Ett komplext bakomliggande system tar hänsyn till en lång rad parametrar när förarna tilldelas poäng. Till och med varje avverkat tävlingsvarv tas med i beräkningarna.

De mest intressanta listorna är Castrol Driver Rankings och Castrol Nation Rankings. Tittar vi på förstnämnda toppar Formel 1-världsmästaren Jenson Button, Storbritannien, strax före tysken Sebastian Vettel i samma klass. Tre ligger rallyvärldsmästaren Sebastien Loeb från Frankrike. På tionde plats hittar vi en finne – Mikko Hirvonen. Skoj!

Det finns 17 svenskar med på listan, som innehåller hela 2 113 förare, och bäst av dessa är inte helt oväntat Mattias Ekström som belönas med plats 64 i listan efter sina prestationer de senaste tolv månaderna. Marcus Ericsson, som här hemma i Sverige stått i rampljuset under hösten, är näst bäste svensk med plats 134.

Nedan ser ni topp-tio-listan samt de svenska placeringarna. För den kompletta listan använd den externa länken lite längre ned.

Tittar vi på den nationella rankinglistan ser vi att Storbritannien leder ganska klart före Australien som i sin tur är strax före Tyskland och USA. Sverige placerar sig på en hedersam 18:e plats av totalt 73 rankade nationer.

Castrol Driver Rankings (topp-10 + svenskar)
#FörareNationSerie
1Jenson ButtonUKFormel 1
2Sebastian VettelTYSFormel 1
3Sebastien LoebFRAWRC
4Rubens BarrichelloBRAFormel 1
5Jimmie JohnsonUSASprint Cup, GrandAm
6Ryan BriscoeAUSIndyCar, GrandAm
7Mark WebberAUSFormel 1
8Dario FranchittiUKIndyCar, ALMS, GrandAm
9Scott DixonAUSIndyCar, ALMS, GrandAm
10Mikko HirvonenFINWRC
.....................................
64Mattias EkströmSVEDTM
134Marcus EricssonSVEF3, GP2
142Rickard RydellSVEWTCC
261Nic JönssonSVEGrandAm, Le Mans, ALMS
401Sebastian HohenthalSVEF2
407Patrik SandellSVEWRC
474Stefan JohanssonSVEALMS
535Patrik FlodinSVEWRC
664Max NilssonSVEF3, FIA GT
689Björn WirdheimSVESuper GT
1022Carl RosenbladSVEFIA GT
1281Robert DahlgrenSVEWTCC
1624Patrik OttossonSVEWRC
1635Per-Gunnar AnderssonSVEWRC
1635Victor HenrikssonSVEWRC
1832Jörgen JonssonSVEIRC
1832Mikael GustafssonSVEIRC

Läs mer

Extern länk

Castrol Rankings

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!