070503_newey Foto: ©Oskar Kihlborg/VictoryChallenge / © Oskar Kihlb

Känd F1-chef går till sjöss

Under dagens match i kvalseglingarna inför America’s Cup kommer den svenska båten Järv att gästas av Red Bull Racings inte helt okände tekniske chef Adrian Newey.

Adrian Newey är sedan januari 2006 teknisk chef för Red Bulls Formel 1-team och det är där kopplingen till den svenska America’s Cup-utmanaren kommer in. Sedan våren 2007 står dryckestillverkaren som en av Victory Challenges huvudsponsorer och det 24 meter långa kolfiberskrovet har en dekalering som inte är helt olik Formel 1-bilarnas.

Som så kallad 18:e man kommer Newey inte att ha någon aktiv roll ombord utan kommer endast att vara observatör under dagens match mot tyska ”United Internet Team Germany”. Newey har tidigare uttryckt en önskan om att börja designa just America’s Cup båtar och vem vet, dagens segling kanske är det första steget på en ny karriär för Newey.

På bilden syns Newey (till höger) under en diskussion med båtens designer, German Frers Jr.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet