070318_f1aus

Kimi segrade i premiären för F1

Kimi Raikkonen (Ferrari) gick från pole position till seger i årets första GP i Formel 1. McLaren och BMW var imponerande team, Renault hade stora problem.

Klockan 04:00 i morse svensk tid gick starten i årets första Formel 1-lopp. På Albert Park i Australien tog Kimi Raikkonen (Ferrari) starten från pole position. Tvåan på startgriden, Fernando Alonso (McLaren), lyckades inte lika bra och låg fyra när första varvet var avklarat. Framför sig hade han då teamkollegan Lewis Hamilton, Nick Heidfeld (BMW) och givetvis Kimi. Finländaren drog sedan ifrån och var aldrig hotad som segrare.

Förste man att bryta blev Christijan Albers (Spyker) på varv 11. Bilen gick rakt fram i en av kurvorna och det blev närkontakt med en däcktrave.

I övrigt tunnsått med action, debutanten Adrian Sutil (Spyker) hade dock fullt upp. Han fick drive through-straff för att inte ha gått åt sidan för Hamilton. På väg ut från straffet korsade han vita linjen på utfarten och blev straffad igen.

Heikki Kovalainen (Renault) hade också en dålig dag. En 360-graders spinn i första kurvan på varv 40 följdes upp av flera vida spår ut på gräs.

På varv 50 fick David Coulthard (Red Bull) hål i huvudet när han försökte göra en omöjlig omkörning av Alexander Wurz (Williams). Coulthards bil flög över Wurzs och reprisen visade att sidopanelen på Red Bull-bilen var otäckt nära Wurzs huvud.

Sju varv senare gick Kimi i mål som segrare i sitt första lopp för Ferrari. Segern måste ha känts extra skön då båda bilarna bakom honom tillhörde det McLaren-team han lämnat.

Alltid iskalla Kimi såg inte allt för glad ut, trean Lewis Hamilton sken ikapp med solen. Pallplats i debuten är inte illa. Kollegan Fernando Alonso nöjd tvåa.

Största besvikelsen var ändå Renault och Kovalainen som inte blev bättre än tionde bil i mål. Heidfeld i BMW på en fjärde plats skapar frågor om dessa team nu ska byta plats i den absoluta toppen. Om tre veckor får vi veta mer, då befinner sig F1-cirkusen i Kuala Lumpur.    

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!