Koenigsegg funderar på att bygga banbil

Supersportbilarna och megabilarna från Ängelholm, Koenigsegg, har vi redan fått smakprov på att de är extremt snabba runt en bana. Nu avslöjar Christian von Koenigsegg att en renodlad banbil är något de funderar på.

I augusti sjösatte Koenigsegg en frågelåda där människor världen runt är fria att ställa frågor som Christian von Koenigsegg sedan besvarar via en blogg på företagets webbplats. Bland de senaste frågorna hittar vi en som kanske är lite extra intressant med tanke på att Koenigseggs siktar på att krossa rekordtiden för gatlegala bilar runt Nürburgring samt att modellen One:1 de senaste månaderna synt till allt oftare på berömda banor, inte minst i somras då den slog till med nytt varvrekord runt Spa-Francorchamps.

Koenigsegg är alltså redan väldigt snabba runt några av världens mest kända och krävande banor – och snabbare kanske de kan bli, dock inte med gatlegalt material.

Bland de senaste frågorna på bloggen hittar vi en person som frågar om Koenigsegg kan tänka sig att bygga en mer extrem version, typ som en Evolution-variant, ämnad enbart för bankörning.

Christian von Koenigsegg svarar då att det är något som de funderar på, men att den bilen i så fall inte kommer att baseras på One:1 (bilden) eftersom den är optimerad som gatbil men med fantastiska banprestanda.

– Denna skulle vara enbart en banbil, som därför har en annan filosofi, säger Christian von Koenigsegg på företagets blogg.

En annan intressant fråga som han besvarar är den om Koenigsegg kan tänka sig att göra sportbilar i effektområdet runt 500 till 700 hästkrafter. Christians von Koenigseggs svar är att det inte är aktuellt för tillfället eftersom det marknadssegmentet är ett getingbo för tillfället med Ferrari, Lamborghini, McLaren och Porsche som tampas med varandra.

Han är dock övertygad om att Koenigsegg skulle göra mycket spännande och mycket intressanta bilar i det segmentet, men att de är ett för litet företag med andra tillverkningsmetoder som skulle göra bilarna för dyra. Han är tveksam till att spekulanterna i den bilklassen skulle slanta upp mycket mer för någonting verkligt unikt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!