Peugeot 908 V-12 HDi FAP Le Mans Foto: Bernard Canonne ©2012 Courtesy of RM Auctions

Köpläge! Peugeot säljer sin Le Mans-racer

Nu har Peugeot lagt ut sin Le Mans-racer 908 V-12 HDi FAP från 2007 till försäljning via lyxauktionsbyrån RM Auctions. Prislappen för ett stycke motorsporthistoria lär hamna omkring 15-miljonersstrecket.

Det går tungt för PSA-gruppen med Peugeot och Citroën som håller hårt i sina pengar på grund av vikande försäljning. De har sålt sitt huvudkontor, de har dragit sig ur Le Mans (sportvagns-VM), de har slagit sina påsar ihop med GM för att spara utvecklings- och produktionspengar och nu visar det sig att de auktionerar ut sin Le Mans-bil från 2007 – Peugeot 908 V-12 HDi FAP Le Mans.

 Det speciella med just detta exemplar som bär chassinummer två är att det är den första 908 HDi FAP som lyckades erövra en förstaplats i European Le Mans Series.

 Bilens debuttävling skedde på Monza 2007 och den avgick med segern efter att ha startat i pole position. Bakom ratten satt Nic Minassian och Marc Gené.

 Bilen tävlade under totalt tre säsonger och vann en rad lopp, det sista på Spa-Francorchamps 2009.

 Auktionen är extra intressant först och främst för att det är Peugeots första försäljning till privatpersoner av en dieseldriven LMP1-bil men också att Le Mans-bilar sällan säljs på den öppna marknaden.

 Om du väljer att slå till på detta stycke motorsporthistoria får du vara beredd att spendera mellan 13 och 18 miljoner kronor – minst – som bilen värderas till. Då får du en bil som förvisso inte deltagit i själva 24-timmars på Le Mans men en likvärdig bil med V12-dieselmotor på 5,5 liter med dubbla turboaggregat som totalt levererar över 700 hästkrafter och 1200 newtonmeter. Dessutom har den dubbla partikelfilter.

 Auktionen hålls av RM Auctions den 12 maj i Monaco. Du kan besöka auktionsannonsen här.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!