Foto: WTCC

Krig att vänta om VM för standardvagnsracing

Det ser ut att bli ett krig kring VM för touring car racing då tidigare chefen för WTCC ska starta upp ett konkurrerande mästerskap som ska gå tillsammans med Formel 1 nästa år.

Mästerskapet ska, enligt den nya organisationen, ge jämnare racing och vara billigare att tävla i jämfört med WTCC som har fått kritik att vara ojämnt och dyrt av flertalet team efter att nya regler infördes i år.

Dessutom hävdar organisationen bakom det nya mästerskapet att tävlingarna ska gå tillsammans med Formel 1 2015, något som F1-delägaren Bernie Ecclestone rapporteras stå bakom.

Planerna för det nya mästerskapet kommer från italienaren Marcello Lotti. Lotti var fram till förra året chef för WTCC (World Touring Car Championship). Eurosport tog över driften av WTCC till i år medan Lotti fick lämna företaget under omständigheter som är höjda i dunkel.

Under åren har flertalet racingmästerskap annonserats utan att det blivit något konkret av det. Vi väntar bland annat fortfarande på återfödelsen av japanska JTCC och starten av amerikanska DTM.

Medan WTCC har det tufft, endast Citroën tävlar fullt ut och är totalt överlägsna Honda och Lada, har mästerskapet officiell VM-status från internationella bilsportorganet FIA. För att TC3 ska kunna konkurrera ut WTCC krävs något extraordinärt.

Kombinationen av att tävla tillsammans med Formel 1 och ändå ha en vettig budgetnivå samt jämna tävlingar är på pappret extraordinärt. Om det blir verklighet återstår att se. Lotti och hans organisation menar uppenbarligen allvar och ser ut att ha kopplingar med Formel 1-organisationen samtidigt som det är skakigt inom WTCC-mästerskapet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!