Foto: Glenn Lindberg

Kroatiska Rimac blir officiell bil för Formel E

Rimac, den kroatiska superbilstillverkaren som gjort sig kända för 1088-hästarselbilen Concept One, blir officiell bil för elformelbilsmästerskapet Formel E.

Det är kanske inte konstigt att kroatiska Rimac officiellt ingått ett samarbete med Formel E-mästerskapet. Elbilstillverkaren är nämligen delägd av investeraren Frank Kanayet Yepes, som även är en av huvudfinansiärerna bakom just Formel E.

Bilen i fråga, Rimac Concept One, har hela 1 088 hästkrafter. 0–100 km/h ska gå på 2,8 sekunder, och toppfarten är elektroniskt (konstigt nog?) begränsad till 305 km/h. Batteriet ska ha hela 92 kWh kapacitet och bilen en räckvidd på 60 mil. Därtill kan alla hjulen styras individuellt, och bilen därmed ställas om från över- till understyrning, tack vare att alla hjul har en egen elmotor. (Teknikens Värld fick en exklusiv provtur förra året, i nummer 18/2013)

Bilens roll i Formel E-mästerskapet innefattar baninspektioner, officiella fordon för tävlingsledning samt för att skjutsa betalande besökare runt banorna vid tävlingshelgerna. Eventuellt kommer bilen även att användas som säkerhetsbil.

Formel E-mästerskapets första säsong startar i Kina i september, och mästerskapet har lockat till sig både namnkunniga förare och biltillverkare – bland annat Audi, Renault, Mahindra och Venturi. Bland förarna märks en rad tidigare Formel 1-förare, så som Jarno Trulli, Nick Heidfeld, Jaime Alguersuari, Sébastien Buemi, Bruno Senna, Lucas di Grassi och Karun Chandhok.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!