080829-phil-hill-död

Legendarisk Ferrari-förare avliden

Den ende amerikan som vunnit Formel 1-mästerskapet – Phil Hill – har avlidit i sviterna av Parkinsons sjukdom. Den meriterade föraren, som körde för bland annat Ferrari, blev 81 år gammal.

Philip Toll Hill Jr, som var hans fullständiga namn, debuterade i Formel 1 redan 1958. Hans första F1-stall var Joakim Bonnier Racing Team där han körde en Maserati. Senare samma år körde han i stället för Ferrari-teamet och tre år senare, 1961, tog han hem hela förarmästerskapet i just en Ferrari. Därmed blev han den förste och hittills enda amerikan att vinna F1-mästerskapet.

Phil Hill vann även 24-timmars vid Le Mans hela tre gånger – 1958, 1961 och 1962. Varje vinst var med belgaren Olivier Gendebien vid sin sida i tre olika röda bilar – Ferrari 250 TR58, Ferrari 250 TRI/61 samt Ferrari 330 TRI/LM Spyder i nämnd ordning.

– Jag, liksom alla anställda på Ferrari, är mycket bedrövad över nyheten om Phil Hills död, en man och en mästare som gav så mycket till Ferrari och som alltid lika starkt representerade företagets värderingar både på och vid sidan om racingbanan, uttryckte sig Ferrari-chefen Luca di Montezemolo i ett pressmeddelande.

Phil Hill dog i Parkinsons sjukdom i Kalifornien i går, han blev 81 år gammal.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!