081102-f1-brasilien-start

Lewis Hamilton världsmästare!

Vilket lopp det var! Det innehöll det mesta – nyckfullt brasilianskt väder, dramatik på banan, ovisshet vid målgången och tårar på podiet efteråt. Allt stod mellan Hamilton och Massa, där förstnämnda till sist drog längsta strået.

Det var en riktig nagelbitare vi fick se på tv. Säsongens avslutande Formel 1-lopp i brasilianska São Paulo såg ut att bli en solskenshistoria, men när bilarna stod uppradade på startgridden kom en regnskur som hette duga. Den varade bara några minuter men sköt ändå upp starten ett tiotal minuter på grund av säkerhetsskäl.

Redan strax efter starten var det roliga över för de båda förarna Coulthard och Piquet som fick bryta. Massa, som stod i pole position, startade finfint och säkrade sin topposition inför resten av loppet. Hamilton tre platser bakom hade vissa problem, två placeringar länge bak och världsmästartiteln skulle i stället gå till Massa. Efter tio varv torkade banan upp och förarna gick in i depå för att byta till torrdäck. I samband med detta tappade Hamilton tre placeringar medan Massa näst intill defilerade där framme, men cirka 60 varv återstod innan någon av de två kunde titulera sig världsmästare.

Sex sju varv innan målgång hade det börjat regna igen och det var dags för depåstopp för merparten av förarna. Regndäck på och Hamilton på fjärde plats skulle bara köra av resten av loppet utan att bli omkörd. Vad han och teamet inte hade räknat med var att Timo Glock hoppade över regndäcken och passerade Hamilton som nu låg på femte plats med en jagande Sebastian Vettel i bakhasorna. Med två varv kvar av racet passerade Vettel Hamilton som såg lite loj ut i sin körning. En sjätteplats innebar nu att Massa som låg ohotad etta skulle bli världsmästare. När Massa sedan passerade mållinjen som första bil var han och Ferrari-teamet ganska säkra på att han var världsmästare. Men lite längre bak hände det saker – med bara 400-500 meter kvar till mål passerade både Vettel och Hamilton Timo Glock som hade lite problem med torrdäck på den våta banan. Detta räddade Hamilton som med detta kan tituleras F1-världsmästare 2008. Massa däremot, som först trodde att han var världsmästare, fick ta emot pokalen som segrare i Brasilien men slutade tvåa i VM-tabellen, en poäng efter Hamilton.

Frågan är vilket race som var mest spännande – förra årets sistarace där Hamilton förlorade titeln till Kimi Räikkönen eller årets där Hamilton i sista sekund lyckades säkra titeln som den yngste föraren genom tiderna?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!