Stefan ”Lill-Lövis” Johanssons karriär blir utställning på Autoseum Foto: Joakim Thedin

Premiär för Lill-Lövis-utställning på Autoseum i helgen

Under karriären har han kört Formel 1 tillsammans med Ayrton Senna och för tunga stall som Ferrari och McLaren. Han har vunnit världens mest prestigefyllda lopp för sportvagnar: 24-timmars på Le Mans. Nu öppnas dörrarna till en utställning helt tillägnad Stefan ”Lill-Lövis” Johansson – som ännu inte har lagt hjälmen på hyllan.
Stefan Johanssons Formel 1-karriär varade mellan 1980 och 1991. Foto: Teknikens Världs arkiv Foto: Teknikens Världs arkiv

Vi fångar Uno Levinsson och Stefan ”Lill-Lövis” Johansson på Autoseum i Simrishamn för att få veta mer.

På lördag öppnar ni en utställning om racerföraren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson. Hur kommer det sig?

– Vi vill ständigt förnya Autoseum och göra museet attraktivt att komma tillbaka till. På olika vägar kom jag i kontakt med Stefan och han visade sig vara mycket intresserad av att starta detta samarbete.

Vad är det för prylar man kommer att kunna beskåda?

– Allt från hjälmar, overaller, pokaler och ett digert bildmaterial från hans långa och ännu pågående karriär till hans första formelbil, hans MC och hans Ferrari Dino.

Är utställningen permanent?

– Den är inte tidsbegränsad så jag hoppas att den kan få finnas kvar under några år.

Förra året öppnade ni utställningen ”Svensk Bilsport” och tidigare huserade Ronnie Peterson-museet hos er. Är motorsport Autoseums nya melodi?

– Det går ju inte att förneka att det man är intresserad av får ett visst utrymme. Men vår ambition är att vara allsidiga med ett material som attraherar alla sorters besökare.

Ferrari och Stefan var en kombo nog för omslag.

Museet har även byggts om en del inför säsongen?

– Ja, vi har en ny entré, ny shop och minst fantastiska och världsunika Frasses Musikmuseum.

Vad annars är på gång under sommaren på Autoseum?

– Vi kommer att ha ett stort event 19-20 juli med utställning av många intressant fordon och maskiner och räknar med att fylla alla 25 000 kvadratmeter som tomten består av.

Stefan, hur känner du inför utställningen?

– Jag är både stolt och glad över att ha hittat ett hem till min pappas livsverk med att dokumentera min karriär. Detta väcker många kära minnen som vi nu vill dela med oss av till många besökare.

Autoseum ligger på Fabriksgatan 10 i Simrishamn och har öppet 11.00 till 17.00 alla dagar under sommaren.

Bilderna i denna artikel är hämtade från Teknikens Världs arkiv.

Med Honda kom han äntligen till start 1983 efter två misslyckade försök 1980 med Shadow. Foto: Teknikens Världs arkiv Foto: Teknikens Världs arkiv
Stefan i en Spirit 201C – med rejäl bakdel. Foto: Teknikens Världs arkiv Foto: Teknikens Världs arkiv
Under sin tid hos Toleman körde han i par med Ayrton Senna under tre lopp. Foto: Teknikens Världs arkiv Foto: Teknikens Världs arkiv
Tillsammans med Michele Alboreto och Tom Kristensen vann Stefan 24-timmarsloppet på Le Mans 1997. Foto: Porsche Foto: Porsche
Stefan och Tom Kristensen på Le Mans 2007. Foto: Joakim Andersson Foto: Joakim Andersson
Under Ronnie Peterson Historic Grand Prix 2008 rattade Stefan bland annat en Lotus 79. Foto: Peter Klemensberger Foto: Teknikens Världs arkiv

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!