081103-loeb-världsmästare

Loeb världsmästare för femte gången

Mikko Hirvonen vann men Sébastien Loeb slutade på tredje plats i det japanska VM-rallyt. Det var vad som krävdes för att fransmannen skulle bli först med fem förartitlar i VM-historien.

2003 gjorde Sébastien Loeb sin första, hela VM-säsong och blev tvåa bakom Petter Solberg. Efter det har fransmannen dominerat rally-VM. Tillsammans med kartläsaren Daniel Elena har Loeb vunnit 46 tävlingar och nu fem raka VM-titlar.

Inför årets näst sista deltävling behövde den 34-åriga fransmannen bara bli trea för att skriva ett nytt stycke rallyhistoria och passera finländarna Juha Kankkunen och Tommi Mäkinen i VM-statistiken. Och trea bakom Fordduon Mikko Hirvonen och Jari-Matti Latvala var precis vad han blev i sin Citroën C4.

Glädjen i det franska teamet gick inte att ta miste på, men nästa lika uppåt var det i Suzuki som i sin hemmatävling fick in båda sina bilar på poängplats. PG Andersson slutade, trots att han tvingades stanna och byta ett däck på lördagens etapp, femma och sexa blev stallkompisen Toni Gardemeister.

– Jag hoppas att vi gett alla Suzukifans något att minnas. Vår insats här visar att allt hårt utvecklingsarbete gett resultat och det betyder mycket för framtiden, konstaterade PG efter sin främsta placering hittills i en WRC-bil.

I Grupp N-klassen segrade Juho Hänninen, som tidigare under säsongen också vann Svenska Rallyt. Tack vare segern skaffade sig finländaren ett bra utgångsläge – ledningen med sex poäng – inför finalen i Wales 5-7 december.

Patrik Sandell deltog inte i Japan, men är fortfarande fyra, bara en enda poäng från VM-bronset.

Resultat:

Rally Japan 31 oktober-2 november

1) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, 3.25.03,0

2) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Focus, + 31,1 sek

3) Sébastien Loeb, Franskrike, Citroën C4, 0 2.30,6

4) Chris Atkinson, Australien, Subaru Impreza, + 3.42,4

5) Per-Gunnar Andersson, Sverige, Suzuki SX4, + 5.12,9

6) Toni Gardemeister, Finland, Suzuki SX4, + 6.09,4

7) Matthew Wilson, Storbritannien, Ford Focus, + 7.05,3

8) Petter Solberg, Norge, Subaru Impreza, + 13.19,9

Förar-VM

1) Sébastien Loeb, Franskrike, Citroën C4, 112 poäng

2) Mikko Hirvonen, Finland, Ford Focus, 102

3) Dani Sordo, Spanien, Citroën C4, 59

4) Jari-Matti Latvala, Finland, Ford Focus, 50

5) Chris Atkinson, Australien, Subaru Impreza, 50

6) Petter Solberg, Norge, Subaru Impreza, 41

…14) PG Andersson, Sverige, Suzuki SX4, 8

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!