070212_rally1

Marcus Grönholm vann Svenska Rallyt!

Marcus Grönholm vann Svenska Rallyt. Igen! Med fem segrar är finländaren nu näst störst i tävlingens historia.

Marcus Grönholm kopplade segergreppet på den andra etappen. Den avslutande dagen drygade han ut avståndet ytterligare till andraplacerade Sébastien Loeb. Segermarginalen stannade till slut vid betryggande 53,8 sekunder. Segern var finländarens femte totalt i tävlingen – lika många som 1979 års världsmästare, Björn Waldegård. Fler triumfer har bara Stig Blomqvist som vann Svenska Rallyt sju gånger på 1970- och 80-talet. Med tanke på Grönholms dominans på snö och is blir väl ingen förvånad om han är ikapp "Mäster" redan om två år. Sébastien Loeb var inte speciellt besviken över att bli tvåa i tävlingen för andra året i rad. 

– I lördags morse trodde jag fortfarande på en segerchans, men sedan valde vi för långt dubbutstick på eftermiddagen och tappade, säger Loeb.

Mikko Hirvonen fick under fjolårets VM-serie vänja sig vid att blir trea efter stallkompisen Grönholm och världsmästare Loeb. Samma placering nådde han i årets Svenska Rally. 

– Några allvarliga funderingar på att försöka jaga ikapp Loeb hade jag egentligen aldrig. Jag hade fullt upp i kampen om tredjeplatsen med Henning Solberg och Toni Gardemeister, sa finländaren.

Daniel Carlsson fick nöja sig med femte plats.

– Lika högt som pallplatsen 2006 smäller givetvis inte det här, men inte långt ifrån. Jag kom till start för ett nytt team, i en ny bil, med ny kartläsare och för första gången i karriären körde jag en tävling efter noter upplästa på engelska, sa Daniel efteråt.

Med fyra färska VM-poäng i bagaget åker Daniel till Norge och Rally Norway. Där börjar rekognoseringen redan på tisdag. Med en tävlings erfarenhet i Kronos-teamets Citroën Xsara är han optimistisk inför starten i Hamar på fredag. 

– Där ska jag slå till igen, säger han utan att gå in på placering. 

Patrik Flodin blev elva totalt i sin WRC-debut för Team Olsbergs.

Resultat.

WRC: 1) Marcus Grönholm, Finland, Ford, 3.08.40,7, 

2) Sébastien Loeb, Franskrike, Citroën C4, + 53,8 sek, 

3) Mikko Hirvonen, Finland, Ford, + 1.41,5 min,

4) Henning Solberg, Norge, Ford, + 2.09,8, 

5) Daniel Carlsson, Sverige, Citroën Xsara, + 3.37,8, 

6) Toni Gardemeister, Finland, Mitsubishi, + 3.54,2, 

7) Manfred Stohl, Österrike, Citroën Xsara, + 5.12,5, 

8) Chris Atkinson, Australien, Subaru, + 6.14,7.

Förar-VM efter 2 av 16 deltävlingar: 

1) Loeb, 18 poäng, 

2) Grönholm, 16, 

3) Hirvonen, 10, 

4) Dani Sordo, Spanien, Citroën C4, 8, 

5) Atkinson, 6, 

6) H. Solberg, 5.

Märkes-VM: 

1) Citroën, 27 poäng, 

2) Ford, 26, 

3) Subaru, 10, 

4) OMV Kronos Citroën, 9, 

5) Stobart M-Sport Ford, 6.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!