090407-granturismo-mc-gt4

Maserati GranTurismo MC – ny GT4-italienare

Nu är den här – Maserati GranTurismo MC, drömbilen för många men här i raceutförande. Är du amatörracer och funderar på att ställa upp i GT4-cupen bör du ta en funderare om detta ändå inte är bilen för dig...

I italienska Monza i september förra året visade Maserati upp GranTurismo MC Concept. Nu handlar det i stället om äkta vara, inte ett koncept.

I går höll FIA pressdag för sina GT-mästerskap på franska Paul Ricard-banan. Där visades färdiga Maserati GranTurismo MC upp till publikens förtjusning.

Det är en banracingversion av GranTurismo S ämnad att delta i GT4 European Cup, en amatörracingserie för privatteam. Bilarna är mer eller mindre standardbilar, men smått vässade och förstärkta för att tåla lite tuffare tag.

Så om du funderar på att ställa upp i GT4 European Cup nästa år kanske detta är bilen för dig.

Största skillnaden jämfört med gatversionen är att MC-versionen har elektroniskt styrd transmission som växlar blixtsnabbt – 40 millisekunder. En annan detalj som skiljer bilarna åt är så klart prislappen – GranTurismo MC kostar motsvarande 1 463 000 kronor plus moms.

Under huven ruvar samma maskin som i GranTurismo S, vilket betyder en V8 på 4,7 liter. Maserati uppger varken effekt- eller vridmomentsiffror för sin GT4-bil, men siffrorna lär ligga i området strax under S-versionens 440 hästkrafter och 490 newtonmeter. Vikt/effekt-förhållandet ligger på 3,4 kilo per hästkraft samtidigt som de uppger att bilen väger under 1 400 kilo (tack vare flitigt användande av kolfiber). Det skulle i så fall innebära max 411 hästkrafter.

Lättviktsfälgarna mäter 18 tum på höjden och är skodda med 305 millimeter brett gummi. Bakom hjulen sitter 380 millimeter höga bromsskivor fram och 326 millimeter höga bak. Dessa greppas av sex kolvar fram och fyra bak. Något ABS-system finns inte till bilen.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!