060829_f1

Massa segrade men Alonso drygar ut

Felipe Massa vann Turkiets GP och tog karriärens första seger i säsongens utan tvekan bästa lopp. Men det var fighten om andraplatsen som var det mest intressanta i ett fantastiskt lopp.

Den 25-årige brasilianaren Massa tog sin första seger efter 67 GP-starter och han hade svårt att hålla tårarna tillbaka på prisceremonin och presskonferensen efter loppet. Efter att ha tagit Pole position körde han ett felfritt lopp på Istanbul Park och hade ledning från start till mål.

I starten var det Ferrari på plats ett och två och Renault på plats tre och fyra. De fyra kom iväg ganska snyggt även om Fisichella tappade lite för att han var tvungen att väja för sin stallkamrat Alonso men bakom toppstriden skedde värre saker. Pedro de le Rosa körde på Nick Heidfeld och Scott Speed träffade Kimi Räikkönen bakifrån. Två förare fick gå in och byta ut noskonen och frontvingen men kunde utan större problem fortsätta köra. 

Kimi Räikkönen förstörde dock mer och rullade in i depån med bara tre däck och en mycket trasig bakvinge. Däcken byttes och ut for Räikkönen som bara kom till första kurvan. Med kalla däck och trasig bakvinge styr inte bilen särskilt bra och det blev han varse ganska snabbt då hans McLaren fortsatte rakt fram in i muren och loppet var över för hans del.

Takuma Sato gick in i depå efter bara ett varv med motorproblem. Super Aguri-teamet gav dock aldrig upp utan kämpade med motorn och på det 17:e varvet släpptes Sato ut igen och var med i loppet, 16 varv efter ledande Massa.

Massa var ohotad igenom hela loppet och striden kom i stället att handla om andraplatsen där VM-ledande Fernando Alonso försökte hålla undan för Michael Schumacher. Det blev en strid som pågick hela vägen över mållinjen men som avgjordes av två misstag. Efter att Vitantonio Liuzzi stannat i ett mycket dumt läge kallades safety car ut och de flesta gick in för att byta däck. Något blev fel i kommunikationen för Ferrari och båda bilarna åkte in nästan samtidigt. Massa var först och kom ut i ledning utan problem men bakom honom stod Schumacher och stampande väntade han på sin tur. Ett onödigt långt stopp gjorde att Alonso kunde komma förbi honom i depån och dyrbara sekunder förlorades för Schumacher.

Senare i loppet kom Schumacher allt närmare en stressad Alonso men helt plötsligt kommer i en kurva kommer tysken alldeles för långt ut och kör utanför banan väldigt länge. Det kostade honom cirka fyra sekunder och mer dyrbar tid gick förlorad.

När Schumacher väl kom ikapp Alonso inledde han en hetsjakt som pågick i 20 varv, hela vägen över mållinjen. Den unge spanjoren tänkte dock inte släppa förbi den gamle tysken och höll undan hela vägen in i mål, en tiondel före tysken. Han drygade där med ut VM-ledningen med två poäng och är nu tolv före Schumacher med fyra lopp kvar. Ferrari närmades sig dock ännu mer i märkes-VM och är nu bara två poäng efter Renault.

Fjärdeplatsen tog Jenson Button hand om, följd av Pedro de la Rosa och Giancarlo Fisichella. Det blev också hård kamp om den åttonde och sista poängplatsen. En viss rivalitet mellan Honda och Toyota blossade upp och Rubens Barichello, Honda höll med nöd och näppe undan för Jarno Trulli, Toyota och Honda gick segrande ur kampen om den sista poängen. Honda är ändå långt före Toyota, hela 30 poäng, i märkes-VM.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!