090228-Rasmus Mårthen

Mattias Ekström hjälper svensk talang

Mattias Ekström fortsätter sin juniorsatsning i svensk racing och tar nu in ett helt nytt kort, kartingföraren Rasmus Mårthen.

Det är i Mora i dag, lördag, som Ekström presenterar sin nya satsning. Detta förstås eftersom han själv deltager i Vasaloppet tillsammans med kompisen Edward Sandström, just det, vår testförare! Passande nog kommer även Rasmus Mårthen från just Mora.

Mattias Ekström började sin juniorsatsning i fjol med Simon Reinberth men det samarbetet är nu avslutat.

Nye föraren Rasmus Mårthen är bara 15 år, fast han fyller 16 i morgon söndagen 1 mars.

– Det gäller att börja i tid om man skall bli framgångsrik racerförare, säger Mattias Ekström. I dag är de ju 19-20 när de kommer till Formel 1 och bara något år senare har de vunnit sitt första lopp.

Målsättningen med Rasmus Mårthen är att han skall klättra vidare i racinghierarkin och helst bara köra ett år i JTCC, klassen han skall köra i år i en Audi A3 med 1,6-liters motor på cirka 130 hk.

– Det är i stort sett samma bil som i fjol även om fronten har bytts ut så att den ser ut som nya A3. Men det är stor skillnad i alla fall eftersom JTCC nu byter till slicks (omönstrade däck) efter att tidigare ha kört på vanliga mönstrade gatdäck, säger Mattias Ekström.

Varför gör du den här satsningen?

– Jag vill ge en ung talang möjligheten att bli något i racingvärlden. Han skall förstås kunna köra bil, men det är så mycket annat. Uppträdandet, attityden och förståelse för det han håller på med. Jag tror jag kan lära honom det, sedan får vi se hur långt det räcker.

Även om Mattias ger teamet sitt namn innebär det inte att han kommer att driva det, men det är ganska nära. Den som sköter driften är en annan M.E, Marcus Ekström (inte släkt) som Mattias själv tävlat mot i de unga inledande racingåren. Mattias Ekström kommer dock att vara med på de tävlingar han kan för att följa sin adept.

Mattias Ekström har nyligen skrivit på för ytterligare ett år hos Audi i tyska DTM och det är mycket tack vare hans goda kontakter där, och med Audis sponsorer, som unge Rasmus Mårthen nu får sitt livs chans.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!