Foto: EKSRX

Mattias Ekström upp i VM-ledning i RX

Mattias Ekström vann VM-deltävlingen i rallycross (RX) på Hockenheim och gick därmed upp i delad VM-ledning med norrmannen Petter Solberg.

Det var med ett väl genomfört jokervarv Mattias Ekström kunde ta sig upp i ledning i A-finalen och hålla ledningen in i mål. Det var väl kanske inte hårdast tänkbara motstånd som bjöds eftersom ledaren innan var Topi Heikkinen, teamkamrat med Mattias i Auditeamet EKS som nu fortsätter leda teammästerskapet.

Robin Larsson var andre svensk i A-finalen efter en grym uppkörning i sin Audi A1 i semifinalen där han avancerade från sjätte och sista plats till tredje och därmed tog plats i finalen.

I denna rullade han dock efter att ha gått upp i muren men hamnade på hjulen och kunde ta en svårt sargad bil i mål på sjätte och sista plats.

Johan Kristoffersson, VW Polo, hade en till synes gjuten A-finalplats i sin hand men torpederades av Petter Solberg i deras semifinal vilket resulterade i en bakhjulspunktering. Johan gjorde en makalös körning med ett lufttomt hjul men tappade tredjeplatsen med ett drygt varv kvar att köra och fick nöja sig med fjärde. Kevin Eriksson, Ford, femma i denna semi.

Timmy Hansen missade finalen sedan hans Peugeot 208 fattat eld i tredje kvalomgången. Efter ett fantastiskt mekanikerjobb kom han ut i sista och avgörande kvalrundan men arbetet var ogjort eftersom bilen visade sig vara underviktig och han blev poänglös.

Thomas Bryntesson, svensk-norsken från Töcksfors, tog en klar seger i RX Lites Cup och går från klarhet till klarhet.

Resultat:

1) Mattias Ekström, Sverige 5.41,784, 2) Toomas Heikkinen, Finland 5.44,331, 3) Ken Block, USA 5.45,611, 4) Petter Solberg, Norge 5.46,569, 5) Liam Doran, Storbritannien 5.52,371, 6) Robin Larsson, Sverige 6.16,565.

VM ställning efter tävling nr. 2 (av 12)

1) Solberg och Ekström 48, 3) Heikkinen 45, 4) Johan Kristoffersson, Sverige 39, 5) Larsson 34, 5) Sebastien Loeb, Frankrike 29, 6) Andreas Bakkerud, Norge 27.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!