090408-mclaren-liegate

McLaren får stå till svars igen

Formel 1-stallet McLaren får stå till svars inför motorsportens högsta domstol igen. Förra gånger var det ”Spygate” och nu är det ”Liegate”.

Det är förstås händelsen i Australiens Grand Prix som spökar. Lewis Hamilton blev beordrad att släppa förbi Jarno Trulli trots att de då körde bakom säkerhetsbil.

Trulli blev bestraffad för omkörningen och Hamilton uppflyttad till tredje plats. Sedan framkom det att Hamilton ljugit inför FIA på order av sportchefen i McLaren, Dave Ryan.

Hamilton bad om ursäkt offentligt, Dave Ryan skickades hem under Malaysias Grand Prix och är nu sparkad.

Men det stannar inte med det.

Lewis Hamilton sägs vilja lämna McLaren för att han tvingats ljuga. McLaren har pushat Lewis Hamilton under hela hans karriär, från det att han var åtta år och började köra karting.

Mercedes, McLarens samarbetspartner och motorleverantör, påstås på nytt ha tagit upp frågan huruvida de ska vara involverade i Formel 1 och ett extra ledningsmöte sägs vara sammankallat.

Ron Dennis har överlämnat ledarskapet i McLaren till sin närmaste man, Martin Whitmarsh, och dennes position i stallet är nu under diskussion.

Och den 29 april ställs McLaren inför rätten där de skall försöka ta sig ur den kniviga frågan varför de medvetet ljög trots att de visste att ett annat team, en annan förare, drabbades av detta. Och de ljög inte bara en gång, utan två.

I samband med spionaffären mellan McLaren och Ferrari 2007 dömdes McLaren till 50 miljoner dollar i böter. Risken är stor att straffet blir, minst, lika kännbart den här gången. Det kan också bli vidare följder, som att Lewis Hamilton och Mercedes vänder McLaren ryggen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!