Foto: Vodafone McLaren Mercedes

McLaren MP4-27 – andra F1-bilen ut!

Andra stall ut, och först av de riktigt stora, att presentera sin Formel 1-bil för kommande säsong är McLaren – här är MP4-27!

McLaren är andra stall ut att presentera sin bil för 2012 års Formel 1-säsong. Avtäckningen av MP4-27, som bilen heter, skedde på McLarens utvecklingscenter i Woking strax söder om London.

 McLarens chefsutvecklare Tim Goss hävdar att det i praktiken handlaren helt ny bil fastän skalet är väldigt likt föregångaren MP4-26.

 – I stort sett är det bara bitar av bränslesystemet som vi har fört över, menar han.

Tekniskt ansvarige Paddy Lowe förklarar att det är restriktioner som gör att bilarna visuellt inte utvecklas mer och jämför reglementet vid att sitta i en låda vars väggar puttas allt tätare ihop.

 Bakpartiet på årets bil har stöpts om då nya regler gäller rörande dragning av avgassytemet. Bilens sidepods har stöpts om, för att få ett bättre aerodynamiskt flöde. McLaren har även valt ett svepande nosparti tillskillnad från Caterhams bil (visades förra veckan) som har en "trappa" på näsryggen.

Förarduon är intakt sedan 2010: Jenson Button och Lewis Hamilton. Båda med världsmästartitlar på sina CV:n – 2009 och 2008.

Noterbart är att Hamiltons kontrakt med McLaren går ut efter 2012 års säsong. Rykten kopplar ihop honom med störste rivalen Red Bull men under en presskonferens tidigare i veckan utryckte han sig taktiskt:

 – Jag väntar ett par lopp och sedan sätter jag mig ner med McLarenfolket och planerar för framtiden.

Stallchefen Martin Whitmarsh tycker att målet för McLaren 2012 är klart eftersom man kommit tvåa i konstruktörsmästerskapet två år i rad. Den 18 mars får vi se hur bra de lyckas. Då startar säsongen med Australiens Grand Prix.

Om du vill läsa mer om McLarens utvecklingscenter i Woking rekommenderas artikeln i nummer 25/2011, där Teknikens Värld fått ett exklusivt tillträde till Formel 1-fabriken.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!