MG kör BTCC kommande säsong

Vi har tidigare skrivit om MG:s snarast katastrofala försäljningssiffror. Kanske kan en satsning i brittiska touringmästerskapet BTCC hjälpa upp siffrorna, särskilt när stora namn finns på förarlistan?

Brittiska super-touringmästerskapet BTCC har varit en del av motorsportvärlden i över 50 års tid. Kanske minns vi svenskar bäst de år då Rickard Rydell körde mästerskapet på 1990-talet, bland annat när Volvo deltog med 855, 850 och senast S40. Rydell vann mästerskapet 1998.

Efter att ha lidit av sjunkande deltagarsiffror och minskat antal biltillverkare i serien har BTCC:s startfält formligen exploderat de senaste åren. Till året som kommer är Audi, Chevrolet, BMW, Ford, Honda, Proton, Seat, Skoda, Toyota, Vauxhall och Volkswagen representerade på startgridden. De riktigt brittiska biltillverkarna har dock lyst med sin frånvaro, tills nu. Nu meddelar nämligen (förvisso kinesiskägda) MG att man tänker delta i BTCC-serien kommande säsong.

Vi har tidigare rapporterat om att försäljningssiffrorna för nya brittisktillverkade modellen MG6 inte alls har levt upp till förväntningarna. Kanske kan en förklaring vara bristen på marknadsföring, och det är nog det man tänkt sig att åtgärda med BTCC-deltagandet. Och det är inga duvungar man har placerat i förarstolen.

Försteförare för det nya MG-stallet är nämligen Jason Plato, som genom åren har 68 segrar på sitt samvete. Dessutom har Plato vunnit mästerskapet två gånger, senast 2010 i en Honda. Plato är också känd för allmänheten som en av programledarna för brittiska bil-tv-programmet Fifth Gear. Han får sällskap av Andy Neate, som första gången körde BTCC 2001, och som genom åren bland annat kört för Vauxhall och Mitsubishi.

Bilarna baseras på just MG6 och har förberetts av Triple 8 Race Engineering, som under flera år arbetat med Vauxhalls BTCC-team.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!