060829_edward

Miljöpris till Camaro Cup

Stora amerikanska bilar med törstiga V8-motorer är inget man förknippar med miljö, men faktum är att Svenska Bilsportförbundets miljöpris 2008 går till – Camaro Cup!

Det är Camaro Cups förarförening under ledning av Anders Brofalk som får ta hand om priset. Bakgrunden är att de byggt om sina tävlingsbilar till etanoldrift och försett dem med katalysatorer. 

- Alla sa att det inte gick att förena förgasare, etanol och katalysator. Klart det gör, och vi är verkligen både stolta och glada över att få priset, säger Anders Brofalk, ordförande i Camaro Cup. 

Svenska Bilsportförbundet (SBF) arbetar aktivt med att komma bort från fossila bränslen, med målet att redan 2011 använda det endast i 50 procent av tävlingsfordonen.

Juryns motivering till att Camaro Cup Förarförening erhåller Bilsportens Miljöpris 2008 är:

"Årets pris tilldelas Camaro Cup förarförening för deras engagerade arbete med att utveckla Camaro Cup till en miljöanpassad bilklass.

Camaro Cup förarförening har under många år arbetat för att komma bort från fossila bränslen i sin bilklass och övergå till kretsloppsbränslen. Förarföreningen har med egna medel arbetat för att minska utsläppen genom alternativa bränslen och utveckling av katalysatorer anpassade för de speciella motorer som används i klassen. De amerikanska storblocksmotorbilarna har varit en symbol för bilens negativa miljöroll. Därför är det speciellt roligt att den bilklassen har blivit en föregångare i miljöarbetet inom bilsporten."

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!