101210-mini-dakar

Mini Countryman blir Dakar-racer

Minis största modell någonsin ska inte bara tävla i rally-VM. Nu står det klart att Countryman även ska köras i nästa års Dakarrally och på sikt ersätta BMW X3.

I somras blev det offentligt att Mini ska göra comeback i rallycirkusen. För första gången på flera decennier ska en Mini återigen smiskas runt på rallyvägarna i WRC nästa år. Nu visar det sig att det inte bara är i WRC Mini Countryman ska tävla, X-Raid-teamet meddelar att de ska ställa upp i nästa års Dakarsäsong med en Mini All4 Racing.

All4 Racing är förstås baserad på Mini Countryman och kommer att vara en del i X-Raids sju bilar starka Dakarstall. X-Raid har tagit hjälp av Minis designteam, Magna Steyr och Heggemann Autosport för att konstruera bilen, något som enligt uppgift bara ska ha tagit 90 dagar. Bilen kommer att genomgå en serie tester i Frankrike nästa vecka men den riktiga premiären blir i Buenos Aires på nyårsdagen.

Den nya Dakarracern kommer att använda sig av samma dubbelturbodiesel som sitter i BMW X3CC som också ska tävla i Dakarrallyt under X-Raid-flagg. Mini All4 Racing ersätter 2010 års version av X3CC och kommer att köras av franske Guerlain Chicherit och hans kartläsare Michel Périn.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!