100727-mini-wrc-2011

Mini gör comeback i WRC

Efter många års frånvaro gör Mini comeback i rallysammanhang. Efter många spekulationer är det slutligen klart att Mini ska delta i WRC-tävlingar med nya Countryman med början nästa år. Blir det med en svensk bakom ratten?

Det har cirkulerat många rykten om det sedan lång tid tillbaka men nu är det äntligen officiellt – Minis comeback i rallysammanhang kommer verkligen att ske. Redan nästa år ska den första Mini-bilen göra debut på utvalda WRC-tävlingar och året därpå delta i alla tävlingar under hela säsongen. Minis inblandning i WRC uppges vara ett flerårigt projekt.

Bilen som ska köras är baserad på nyligen lanserade Mini Countryman. Rallylegendarerna Prodrive har utvecklat rallybilen och det är också de som ska driva teamet. Prodrive har stått utanför WRC-cirkusen sedan 2008 då Subaru drog sig ur. Mini Countryman WRC har utvecklats efter det senaste regelverket som börjar gälla nästa år och kommer att tävla i samma klass som Ford Fiesta och Citroën DS3. Under Mini-huven kommer det att sitta en turboladdad 1,6-litersmotor framtagen av BMW Motorsport. Den första bilen ska vara färdigbyggd i höst och BMW det uppges redan finnas ett antal privata stall som har beställt bilar. Mini-bilar kan därmed bli lika vanliga i WRC som till exempel Ford och Citroën.

Det är ännu oklart vem som ska köra den första WRC-Minin. Finländaren Marcus Grönholm har kopplats ihop med Mini-satsningen, så även britten Kris Meeke. Det mest intressanta ryktet gäller dock svenske P-G Andersson som också har kopplats ihop med Mini-stallet. P-G Andersson letar VM-styrning till nästa år och har till och med bekräftat att han har varit i kontakt med Mini.

Inträdet i WRC innebär en efterlängtad comeback för Mini som inte har haft någon officiell rallysatsning på många år. Under 1960-talet skördade Mini Cooper S stora framgångar i Monte Carlo Rallyt med vinster 1964, 1965 och 1967. Uppmärksamhet blev enorm när den pyttelilla bilen var snabbare än stora och V8-försedda amerikanare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!