061030_motogp

Nicky Hayden världsmästare i MotoGP!

Valentino Rossi är slagen. Den omöjlige italienaren som vunnit totalt sju världsmästerskap, varav de fem senaste i följd, kunde inte hålla sviten vid liv i år. Amerikanen Nicky Hayden har i stället tagit över tronen i motorcykelracingens kungaklass.

I alla klasser Valentino Rossi tävlat i har han kört en säsong och ”prövat” för att säsongen efter bli världsmästare.

Han fyllde 27 i februari i år. Det var då nio år sedan han tog sin första VM-titel som 18-åring i 125-kubiksklassen. Två år senare (1999) upprepades bedriften i 250-klassen och ytterliggare två år senare (2001) i tungviktsklassen MotoGP. Sedan dess har han vunnit den titeln varje år och totalt har det blivit fem MotoGP-titlar med två olika team. Men i år fick kungen se sig slagen. En 25-årig amerikan på en Honda kunde i sin fjärde MotoGP-säsong sätta stopp för den italienska dominansen. Men Nicky Hayden hade det körigt mot slutet av säsongen.

Efter att ha slutat trea förra säsongen har han haft ledningen i stort sett hela säsongen i år och inte ens Valentino Rossi har kunnat rå på honom. Det höll dock på att sluta i katastrof då hans egen teamkompis Dani Pedrosa rådde på honom rejält i det näst sista loppet för säsongen. Med Rossi i ledningen framför de båda Hondaförarna för Pedrosa för sig att han ska köra om Hayden i en kurva – och faller. Med sig i fallet tar han Hayden och katastrofen var ett faktum för Hondateamet. En vansinnig Hayden ser Rossi gå i mål som tvåa och ta sig till ledning i mästerskapet, åtta poäng före Hayden. En tung uppförsbacke inför finalen i Valencia där Rossi dessutom tog Pole Position men det visade sig bli omvända roller där.

Rossi fick problem i starten och efter bara ett varv var Hayden förbi honom. Hayden tog genast sikte på ledaren Troy Bayliss från sin andraplats men när han på femte varvet fick beskedet att Valentino Rossi ramlat i sin jakt på Hayden kunde amerikanen slå av på tempot och lugnt ta sig i mål på en säker tredjeplats. Den tredjeplatsen räckte gått och väl till att återta ledningen i mästerskapet och Haydens VM-titel var ett faktum.

En tårögd Nicky Hayden förklarade sedan på presskonferensen att han knappt vågat tro detta men att han bara gett allt han kunnat under året och han ändå någonstans, långt inne, hela tiden känt att det här var hans år. Vi kan bara konstatera att han hade rätt och gratulera till VM-segern i MotoGP.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!