Nico Rosberg vann i Kina

Det började med karriärens första pole position i går. I dagens race höll han ledningen i princip ohotad racet igenom – hatten av för Nico Rosberg!

Redan under träningspassen tidigare i veckan märket att Mercedes-teamet skulle bli att räkna med under helgen. Under gårdagens kval bekräftades faktumet, efter att Lewis Hamilton (som kvalade tvåa) fått fem placeringars bestraffning kom det att bli dubbelt Mercedes i första startledet. Rosberg etta, Schumacher tvåa. Tredje startruta hades av Saubers Kamui Kobayashi, också det karriärens bästa.

Det var ett stundom riktigt tajt lopp som bjöds på på GP-banan i Shanghai, med bilar på platserna mellan två till tolv som närmast inom sju sekunder. Förstaplatsen var det dock ingen som rådde på. Nico Rosberg (som ju är son till Sverigefödde Keke) tog initiativet redan från början och satte av från sin första startposition. Under de 56 varven lämnade han praktiskt taget inte över ledningen till någon annan. Första segern i karriären var därmed ett faktum, liksom första segern för ett helt-och-hållet Mercedes-drivet stall sedan Juan Manuel Fangio vann 1955.

Längre bak i fältet var det större omkastningar. Finländaren Kimi Räikkönen i Lotus tappade från andra till fjortonde plats på bara några varv i slutskedet av loppet, efter att ha kört slut på sin uppsättning däck. Rosbergs stallkamrat i Mercedes, veteranen Michael Schumacher, tvingades parkera efter strul vid första depåstoppet. Till slut landade dubbelt McLaren bakom Rosberg på pallen, med Jenson Button på en andraplats och Lewis Hamilton på en tredje. Button var stundom och nosade även i närheten av täten, men fick efter ett långt tredje depåstopp nöja sig med en andraplats.

Fjolårets dominanter Red Bull tog fjärde och femte plats, med Mark Webber och Sebastian Vettel respektive. Bästa Lotus-bil, efter Räikkönens genomklappning, blev fransosen Grosjean på en sjätteplats, som åtföljdes av Ferraris Fernando Alonso på nionde plats.

Bägge Williams-bilarna hamnade inom poängplats, för första gången sedan 2010, med Bruno Senna på en sjundeplats och Pastor Maldonado på åttonde. Japanen Kobayashi, som startade från tredje startruta fick till slut nöja sig med en tiondeplats. Stallkamraten Sergio Perez som överraskade i Malaysia, ledde loppet några varv i samband med depåstopp, men slutade precis utanför poängplats.

Värt att notera är också resultatet med avseende på motortillverkare. Platserna 1-3 hade Mercedes-motorer, följt av platserna 4-8 med Renault-motorer och platserna 9-11 med Ferrari-motorer.

Komplett resultatlista Kinas Grand Prix 2012

1 Nico Rosberg, Mercedes

2 Jenson Button, McLaren +20.6

3 Lewis Hamilton, McLaren +26.0

4 Mark Webber, Red Bull +27.9 

5 Sebastian Vettel, Red Bull +30.4

6 Romain Grosjean, Lotus +31.4

7 Bruno Senna, Williams +34.5

8 Pastor Maldonado, Williams +35.6

9 Fernando Alonso, Ferrari +37.2

10 Kamui Kobayashi, Sauber +38.7

11 Sergio Perez, Sauber +41.0

12 Paul di Resta, Force India +42.2 

13 Felipe Massa, Ferrari +42.7 

14 Kimi Räikkönen, Lotus +50.5

15 Nico Hulkenberg, Force India +51.2

16 Jean-Eric Vergne, Toro Rosso +51.7  

17 Daniel Ricciardo, Toro Rosso +63.1  

18 Vitaly Petrov, Caterham +1 varv  

19 Timo Glock, Marussia +1 varv  

20 Charles Pic, Marussia +1 varv

21 Pedro de la Rosa, HRT +1 varv  

22 Narain Karthikeyan, HRT +2 varv

23 Heikki Kovalainen, Caterham +3 varv  

Michael Schumacher, Mercedes bröt på varv 12

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!