060804_fia

Nu får de dämpa sig i Formel 1!

Formel 1-världen verkar snurrigare än på mången god dag. Diskussionen om huruvida så kallade "mass dampers" ska få användas eller ej fortsätter, och ingen verkar veta vad som gäller.

Internationella bilsportförbundet (FIA) sa inför Tysklands GP att "mass dampers" var olagligt. Dessa dämpare gör så att hjulet vid ojämnheter trycks hårt nedåt för att skapa bättre fäste. Arrangörerna i Tyskland tyckte dock att de var okej och FIA hotade då med straff för de team som använde dem, men det beslutet skulle komma långt efter tävlingen. Så inför Ungerns GP förklarade FIA först genom sin tekniske chef Charles Whiting att det var okej att köra med dämparna i Ungern och att de som gjorde det inte skulle få några straff. Varpå samme Whiting i torsdags inte godkände Toro Rossos bilar - för att de hade "mass dampers"! Renault använde dessa dämpare i Tyskland, men är nu osäkra på hur de ska göra inför helgens lopp i Ungern. Toro Rosso har tagit bort sina. Oavsett vilket skall hela detta löjeväckande ärende avgöras slutgiltigt den 22 augusti, beslutet publiceras dagen efter. Det kan kasta om resultaten både från Tyskland och Ungern, beroende på vem som kör med vilka stötdämpare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!