090803-wrc-2010 Foto: FRANCOIS BAUDIN / DPPI

Nu leder Mikko Hirvonen rally-VM!

Mikko Hirvonen i Ford har tagit ledningen i WRC efter seger i Rally Polen. Sebastien Loeb åkte av igen i sin Citroën men lyckades ändå ta poäng.

Redan på första dagen träffade Loeb en stor sten och åkte av vägen. Inte speciellt dramatiskt men bilen var för trasig för att fortsätta. Enligt regelboken kunde han dock starta om nästa dag även om han var långt efter på 32:a plats.

Ford såg ut att få en fulländad helg ända fram till den sista sträckan, en kort ”Super Special” som egentligen bara är uppvisning. Ändå lyckades andraplacerade Jari Matti Latvala pricka en tunna och åka rakt ut i ett räcke med defekt framvagn. Trots ihärdiga försök att handgripligen släpa bilen i mål tvingades han bryta.

Både Mikko Hirvonen och stallchefen Malcolm Wilson var mållösa av det de såg och man undrar hur Latvalas framtid i stallet ser ut efter många misstag denna säsong.

Loeb tog en sjundeplats totalt. Han hade visserligen kört upp sig ett antal placeringar men hade också turen att ett par förare, däribland norrmannen Mads Östberg i en Subaru, tvingades bryta. Samt inte minst det faktum att två av Citroëns juniorförare fick order att stanna och släppa förbi världsmästaren.

Henning Solberg, Ford, blev trea före sin lillebror Petter i en privatanmäld Citroën Xsara. Petter hade dock problem med olja som sprutade ur motorn och upp på vindrutan.

En annan norrman, Andreas Mikkelsen, gjorde ett fint inhopp i en gammal Skoda Fabia och låg så högt upp som fyra totalt innan motorn havererade.

Loeb som vann de fem första tävlingarna i år har haft tre mindre lyckades rallyn på rad och nu leder Hirvonen VM med en poäng. Nästa tävling körs på hans hemmaplan i Finland. Fyra tävlingar återstår.

 

 

Resultat Rally Polen

1.  Mikko Hirvonen       Ford        3h07m27.5s

2.  Dani Sordo           Citroën     +  1m10.3s

3.  Henning Solberg      Ford        +  2m05.7s

4.  Petter Solberg       Citroën     +  2m24.3s

5.  Matthew Wilson       Ford        +  4m17.5s

6.  Krzysztof Holowczyc  Ford        +  4m33.9s

7.  Sebastien Loeb       Citroën     + 19m15.1s

8.  Conrad Rautenbach    Citroën     + 19m20.6s

9.  Evgeny Novikov       Citroën     + 19m26.2s

10.  Michal Bebenek       Mitsubishi  + 23m08.7s

 

Totalt

1. Hirvonen, 58

2. Loeb, 57

3. Sordo, 39

4. H. Solberg, 27

5. Latvala, 25

6. P. Solberg, 25

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!