Ny Dalsland Ring jagar Red Bull-sponsring

Vi har tidigare berättat om planerna på att bygga en ny tappning av klassiska tävlingsbanan Dalsland Ring. Nu hoppas den ekonomiska föreningen på att få sponsorkontrakt från österrikiska energidryckstillverkaren Red Bull.

Projektet med att få till stånd en modern uppföljare till den klassiska tävlingsbanan Dalsland Ring påbörjades för dryga tio år sedan – 2002. Vi har tidigare berättat om den ekonomiska föreningen och deras målsättningar att starta en racingbana utanför dalsländska Bäckefors. Men att starta en racingbana kräver stora resurser, och fortfarande saknas en större finansiär av projektet.

Därför har föreningen nu startat ett projekt med målsättning att få till stånd sponsring från österrikiska energidryckstillverkaren Red Bull, som ju redan driver bland annat tävlingsbanan Red Bull Ring i Österrike, liksom två Formel 1-stall, liksom sponsrar Audi i DTM, liksom Volkswagen i Rally-VM… Ja, en hel del.

Tanken är att genomföra en sponsorresa från Dalsland till österrikiska Salzburg, där man ska försöka få till stånd ett möte med Red Bulls grundare Dietrich Mateschitz. Resan inleds på måndag, och målet är, som sagt, att hitta någon villig att bekosta projektet.

Frågan är huruvida de lyckas. Racingbanor är ju beryktat svåra att göra vinst på, och bara de initiala investeringarna är stora. Vi har sett många svenska banprojekt som aldrig verkat komma till konkretare former, Viking Motor Park i Enköping, Viking Raceway i Hallstavik, den planerade banan vid Arlanda… Även genomförda, eller delvis genomförda projekt, som Gotland Ring eller Mittsverigebanan utanför Härnösand har haft problem att nå uppsatta målsättningar. 

Det är med andra ord en ganska tuff marknad för racingbaneprojekt, hur roligt det än vore med en pånyttfödd Dalsland Ring. Men vi önskar dalslänningarna lycka till, det vore ju dumt att inte försöka.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Testa Teknikens Världs digitala prenumeration – få Expressen Premium på köpet