090416-formelrenault

Ny klass, ny utmärkelse, ny Ronnie Peterson?

Ronnie Peterson Trophy är ett nystiftat pris för en i Sverige ny klass – Formel Renault. Priset delas ut av Ronnie Peterson Museum i samarbete med Teknikens Värld.

Till racingsäsongen 2009 har Sverige åter en nationell klass för formelbilar – Formel Renault. Klassen utgör en viktig brygga mellan karting och tyngre motorsportsklasser. 

Under Motormässan i Malmö presenterades i dag utmärkelsen "Ronnie Peterson Trophy", ett pris till den som under säsongen på bästa sätt utmärker sig i Ronnie Petersons anda.

Priset delas ut av Ronnie Peterson Museum i samarbete med Teknikens Värld och förutom själva bucklan, en formelbil i plexiglas, ingår en Formel 1-körning med Rajamäki Racing på Scandinavian Raceway i Anderstorp.

Juryn utgörs av Tommy Peterson (Ronnies bror), Joakim Thedin och Michael Olsson (Ronnie Peterson Museum), Reine Wisell (konkurrent/kollega till Ronnie) och Peter Klemensberger (Teknikens Värld).

Mästarskapet kommer att köras i sex deltävlingar, fyra av dem som supportklass till touringmästerskapet STCC som under 2009 sänds live på tv-kanalen Viasat Motor. Parallellt med det svenska mästerskapet körs också ett finskt. De tillsammans utgör en internationell klass – North European Zone.

Ronnie Peterson är Sveriges främste motorsportprofil genom tiderna. Han körde 123 Grand Prix-lopp mellan 1970 och 1978. Utöver Formel 1 körde han även sportvagn och Grupp 5 samt Formel 2, Formel 3 och gokart under sina tidiga år. Han omkom efter en masskollision under Italiens Grand Prix på Monza-banan 1978.

Ronnie Peterson var även krönikör på Teknikens Värld åren 1972-1977.

Externa länkar

Formel Renault Sverige

Ronnie Peterson Museum

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!