Lukas Sundahl och Felix Rosenqvist i helgens tävling på Mantorp Park. Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

Nyblivna mästaren slog IndyCar-stjärnan

I helgen kördes finalen i Porsche Carrera Cup Scandinavia på Mantorp Park. För första gången på bra länge kördes tävlingen inför en större publik, och åskådarna fick se mästaren Lukas Sundahl vinna två race medan gästförare Felix Rosenqvist inte nådde ända fram.

Ungefär 3 000 personer hade tagit sig till Mantorp Park för att se årets sista Porsche Carrera Cup Scandinavia-tävling som i helgen avgjordes i Östergötland, närmare bestämt på klassiska Mantorp Park. Det var första gången sedan coronapandemins utbrott som en större publik såg svensk racing. Sedan i somras har Carrera Cup som mest fått ha 600 personer i publiken.

Många i publiken hade sannolikt kommit för att se nyblivna mästaren Lukas Sundahl, som för två veckor sedan plockade hem titeln för fjärde gången, fightas mot svenska IndyCar-stjärnan Felix Rosenqvist. Sistnämnda hade inför tävlingen ett mentalt övertag på Sundahl då de tidigare mötts. Fyra tidigare möten har slutet med tre Rosenqvist-segrar, den fjärde plockade Sundahl hem efter att Rosenqvist brutit loppet.

Felix Rosenqvist körde i gästbil med startnummer 911. Bilen var en så kallad. ”art car” formgiven speciellt för Rosenqvist, med livery signerad Formel 1-föraren och Le Mans-vinnaren Stefan ”Lill-Lövis” Johansson. Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

I båda racen startade Lukas Sundahl och Felix Rosenqvist i första led efter att ha kvalat etta respektive tvåa i kvalen, Rosenqvist längst fram i första och Sundahl längst fram i andra.
I första racet körde Sundahl om Rosenqvist på tredje varvet och behöll förstaplatsen in över mållinjen. I andra racet startade Sundahl längst fram, en position han höll under alla varv. Således två vinster av två möjliga för Lukas Sundahl i helgen.

Lukas Sundahl och totaltrean Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

Felix Rosenqvist slutade på pallen i båda racen, en andraplats blev det i första, och i andra en tredjeplats. Totalt knappt 2,6 sekunder bakom Lukas Sundahl, sett till båda racen.

– Lukas är skitduktig så det är svårt att hänga med. I det andra racet laddade jag verkligen, det var kvalvarv genom hela racet, sa Rosenqvist som inte bara tyckte att det var kul att tävla i Sverige igen utan också imponerades av höga nivån på mästerskapet jämfört med tidigare samt att det kom så mycket publik.

Två i mästerskapet, bakom Lukas Sundahl som i förra veckan gav klartecken för en fortsättning i Carrera Cup Scandinavia, slutade 19-åriga Hampus Ericsson som trodde att helgen var körd efter en krasch under fredagsträningen. Men teamet fick ihop bilen igen och andraplatsen i mästerskapstabellen säkrades redan under första racet efter en tredjeplats drygt två sekunder bakom Felix Rosenqvist.

1 av 2: Hampus Ericsson... Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia
2 av 2: ... slutade tvåa i mästerskapet, 35 poäng före Edvin Hellsten. Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

En tät och spännande fight om tredjeplatsen i mästerskapet bjöd Emil Persson och Edvin Hellsten på. De slutade fyra och femma i båda loppen, med omvänd inbördes ordning, vilket räckte för Edvin Hellsten att plocka plocka hem bronspokalen, en pokal han även lade vantarna på under 2020 års säsong.

Christoffer Bergström vann årets Masters Cup. Foto: Armin Hadzic / Porsche Carrera Cup Scandinavia

I Masters Cup, mästerskapet för förare över 40 år, var det Christoffer Bergström som tog hem totalsegern efter att ha slutat tvåa bakom Lars-Bertil Rantzow i båda racen. Rantzow slutade dock utanför Masters Cup-pallen då han blev totalfyra. På mästerskapspallen hade Christoffer Bergström i stället sällskap av tvåan Thomas Karlsson och trean Carl Philip Bernadotte.

– Fantastiskt, sa en mycket glad Christoffer Bergström efter tävlingen.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!