Global Touring Cars V8 Concept Foto: Marc Bow

Nytt Global Touring Cars-koncept lanseras för nationella mästerskap

Australiska företaget Pace Innovations har lanserat ett nytt standardvagnsracingkoncept som heter Global Touring Cars (GTC) och riktar in sig på nationella mästerskap som STCC.

– Racing på toppnivå i nationella mästerskap har ofta en mix av kapprustning av teknik, teamorder och dyra kostnader. Med GTC är vårt mål att ge spännande racing för riktiga motorsportfans och samtidigt ge en möjlighet för franchise-investerare att tjäna pengar på ett beprövat koncept för mästerskap, säger Mark Woolley, vd för Pace Innovations.

Bilarna i det nya reglementet har en V8 på 500 hästkrafter, bakhjulsdrift, sexväxlad sekventiell växellåda, 18-tumshjul, bromsar från Brembo och dämpare från Öhlins. 

Samtliga bilar är tekniskt identiska för att hålla kostnaderna nere, förutom karossdelar i plåt som baseras på originalbilen. Reglementet är gjort för att passa bilar som Volvo V40, Ford Focus, Audi A3, Mercedes CLA, med flera, och kostnaden för en bil uppskattas ligga på ungefär 850 000 kronor.

Pace Innovations, som ligger bakom V8 Supercars-reglementet där Volvo Polestar Racing tävlar i år, hävdar att de har skrivit ett kontrakt med organisatörer för ett mästerskap i Sydafrika. Mästerkapet ska börja i slutet av 2014.

– Vi erbjuder färdiga lösningar för nationella mästerskap med regler, hjälp med kommersiella rättigheter, prispengar, struktur, homologering av bilar, säger Woolley.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!