081124-f1-kval-nytt

Nytt kvalsystem i Formel 1?

Formel 1-föreningen FOTA (Formula One Team´s Assiciation) kommer att lägga fram ett nytt radikalt förslag för hur kvalet till tävlingarna ska gå till.

Nu är kvalet uppdelat i tre omgångar där det i två av dem slås ut förare. Enligt det nya förslaget skall samtliga bilar köra ut på samma gång med samma mängd bensin. Efter ett uppvärmningsvarv kommer klockan att börja rulla och den långsammaste föraren på varje varv plockas av banan tills det efter 14 kvarstår sex förare.

Dessa kommer att få byta däck men inte tanka.

Huruvida samtliga bilar kommer att tankas innan start eller ej framgår inte, men det kan vara så att det nya kvalsystemet ger en poäng för pole position och prispengar har också diskuterats. FOTA kommer att mötas den 4 december för att diskutera förslaget och därefter överlämna det till internationella bilsportförbundet FIA som slutgiltigt tar beslutet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!