080211-dakarrallyt-europa

Officiellt: Dakarrallyt körs i Europa

Nu är det äntligen bestämt. Efter många vändor har arrangörerna av det inställda Dakarrallyt bestämt att det nya rallyt ska köras i Centraleuropa. Mellan 20-26 april ska deltagarna köra genom Ungern och Rumänien.

Många var vi som blev besvikna efter att årets Dakarrally ställdes in efter terroristhot. Men livslusten återkom snabbt när det nästan omedelbart började ryktas om att tävlingen skulle arrangeras på annan ort. För arrangörerna Amaury Sport Organisation (ASO) var valmöjligheterna många. Många länder slet och drog i arrangörerna för att få hålla tävlingen på just deras mark. För ett tag framstod Chile och Argentina som det starkaste kortet. Till slut föll dock valet på Europa.

Central Europe Rally, som vi svenskar väl får översätta till Centraleuropeiska rallyt, startar den 20 april och avslutas sex dagar senare. Deltagarna ska köra från Budapest, ner genom Rumänien och tillbaka till Balatonsjön, väster om Budapest. Den 3 000 km långa sträckan beskrivs som extremt varierad och teknisk. Nära hälften av distansen består av specialsträckor. ASO har redan märkt stort intresse från team som BMW, Volkswagen, Mitsubishi, Schlesser och KTM. Eftersom rallyt ska köras i Europa blir det mer tillgängligt för åskådare och media, vilket säkert har bidragit till intresset från de stora teamen.

Centraleuropeiska rallyt kommer att få den nya Dakar Series-stämpeln. Detta är ett certifikat som ges till de tävlingar som har god organisation, hög säkerhet, högt deltagande och omges av stort medieintresse. Tävlingarna ska alltså vara ungefär likvärdiga med det legendariska Dakarrallyt. Dakar Series-stämpeln är främst en åtgärd för att locka deltagare och sponsorer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!