060919_panis

Olivier Panis slutar med F1

Toyota meddelade under måndagen att Olivier Panis kommer lämna teamet efter säsongen och inte återvända till Formel 1 efter det. Fransmannen som nyligen fyllde 40 avslutar där med en 12-årig F1-karriär.

Olivier Panis har de två senaste säsongerna varit testförare i Toyota och varit en stor del i utvecklingen av bilen.

– Toyota har gått mycket framåt och jag är glad att ha varit en del av detta, säger han. Teamet är väldigt motiverat och det kommer att gå bra för dem. Jag kommer verkligen att sakna dem men jag känner att jag vill tillbaka till tävlandet och lämna plats åt yngre förare i F1.

– Vi är mycket tacksamma för de här åren vi haft med Olivier och för den otroliga hängivenhet han visat och önskar honom lycka till i framtiden, säger Toyotachefen Tsutomu Tomita.

Toyota passar också på att meddela att de ligger väldigt nära ett testförarkontrakt med 17 år yngre fransmannen Franck Montagny som kört sju GP:n för japanska Super Aguri i år.

Olivier Panis tog sin som 27-åring in i Formel 1 till franska teamet Ligier. Han chockade många genom att bli tvåa den säsongen i Tysklands GP på Hockenheim och säsongen efter blev han tvåa i Australiens GP som då var det sista loppet för säsongen. Det blev 16 poäng totalt den säsongen och han slutade åtta i mästerskapet vilket är den högsta placering Panis fått i ett mästerskap. Höjdpunkten i karriären kom 1996, hans tredje säsong, då han segrade i Monacos GP och det blev hans enda seger i karriären.

2003 gick han till Toyota där han nu avslutar sin karriär. Totalt har Panis startat i 158 GP:n, tagit fem pallplatser och en seger.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!