090415-f1-diffusor

Omtvistad diffusor får grönt ljus

Full fart hos alla Formel 1-stall efter onsdagens beslut i Paris. Kommer övriga stall att klona Brawns, Toyotas och Williams lösning?

Formel 1-stallen Brawn GP, Toyota F1 och Williams har av övriga stall kritiserats för sina diffusorer, det aerodynamiska hjälpmedel under bilarnas bakdel. De har ansetts för effektiva och inte följa de nya reglerna rörande begränsningar på de aerodynamiska områdena.

ICA, det internationella motorsportförbundet FIA:s domstol, bestämde sig emellertid under onsdagens möte i Paris att ge konstruktionerna grönt ljus.

Det betyder att de tre stallen kan behålla sina inkörda poäng från årets två första lopp i Australien och Malaysia.

– Jag var säker på att domstolen skulle fatta detta beslut, meddelar Tadashi Yamashina, Toyota. Det är viktigt att veta att när vi detaljstuderade reglementet var vi också i kontakt med FIA. Vi har aldrig tvivlat på att bilen inte skule bli godkänd. Detta har varit en hård tid för Formel 1 – nu kan vi fokusera på en spännande säsong.

Nog kommer det bli spännande – det är ingen hemlighet att de övriga stallen redan har sin diffusorer under utveckling. Under Kinas Grand Prix i helgen får vi svaret om hur bra de har lyckats. Det mesta pekar dock på att försprånget till Brawn GP, Toyota F1 och Williams tar ytterligare ett par lopp att eventuellt äta upp då testsessionerna under årets säsong är starkt begränsade.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!