080611-ove-andersson-död

Ove ”Påven” Andersson död

Rallylegenden Ove ”Påven” Andersson är död. Han omkom i dag onsdag när han deltog i ett rally för klassiska bilar i Sydafrika där han bott de senaste åren.

Ove Andersson var en duktig rallyförare. Han vann de båda klassikerna Monte Carlo och Safarirallyt. När han slutade sin förarkarriär tog han över Toyotas motorsportavdelning. Inom rallysporten vann Toyota under Oves ledning fyra förarmästerskap och tre konstruktörsdito. Flera svenskar körde för Ove, däribland Björn Waldegård, Mikael Eriksson och Thomas Rådström.

Ove var även med att ta Toyota till Le Mans där de blev tvåa 1999 och han ledde företaget in i Formel 1 2002 där han efter 2003 klev av och blev konsult.

Ove Andersson omkom när han frontalkrockade med en lastbil. Han blev 70 år och drev de senaste åren en resortanläggning, Kwelanga, i George East, Sydafrika.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!