080128-p-g-monte-carlo

P-G plockade VM-poäng i Monte Carlo

Per-Gunnar "P-G" Andersson gjorde succé i Monte Carlo-rallyt. I sin WRC-debut i VM-sammanhang blev den regerande juniorvärldsmästaren åttonde man. Det gav en poäng i förarmästerskapet och det ska bli skoj att följa honom i Svenska Rallyt i början av februari.

Målsättningen för P-G Anderssons i VM-premiären var att fullfölja rallyt och skaffa sig maximal erfarenhet av Suzukis nya bil - SVX4 WRC. Att han skulle sluta på en åttonde plats och erövra VM-poäng hade han inga direkt stora förhoppningar om innan start.

- Det känns fantastiskt. Jag är överlycklig och helnöjd, konstaterade han efter målgången i Monaco och fortsatte:

- Det är roligt att visa båda vad jag och Suzuki kan.

P-G blev visserligen ordentligt distanserad av segrande fransmannen Sébastien Loeb, men hans insats vittnar ändå om kapacitet på hög nivå. Värmlänningen placerade sig före såväl Henning Solberg som Matthew Wilson, herrar som båda kör Focus från regerande märkesmästarna Ford.

Annars började tävlingen mindre roligt för P-G och kartläsare Jonas Andersson. Ett antal drivaxelbrott på de inledande två sträckorna under torsdagskvällen kostade en hel del tid. Mer tid gick till spillo då ekipaget, på grund av reparationer, blivit sena ut från servicen under fredagsmorgonen. Efter den tuffa starten fungerade såväl bilen som körningen som man ville. P-G och Jonas noterades för flera sträckplaceringar bland de tio främsta. Allra snabbast var duon på SS 9 där de slutade som femma! Suzukis andrabil, med Toni Gardemeister bakom ratten, nådde aldrig slutmålet i Monaco. Finländaren tvingades bryta tävlingen med överhettad motor på lördagens sista sträcka.

Resultat Monte Carlo 24-27 januari

1) Sébastien Loeb, Frankrike, Citroën, 3.39,17,00

2) Mikko Hirvonen, Finland, Ford, + 2.34,4 min

3) Chris Atkinson, Australien, Subaru, + 2.58,6

4) Francois Duval, Belgien, Ford, + 2.59,7

5) Petter Solberg, Norge, Subaru, + 4.40,9

6) Gigi Galli, Italien, Ford, + 8.46,5

7) Jean Marie Cuoq, Frankrike, Peugeot, + 10.24,8

8) Per-Gunnar Andersson, Sverige, Suzuki, + 11.19,5

9) Henning Solberg, Norge, Ford, + 12.43,6

10) Matthew Wilson, Storbritannien, Ford, + 14.00,1

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!