061220_svenska

På tal om tyngdlöshet...

Colin’s Crest, det berömda hoppet i Svenska Rallyt, får nu sällskap av ett annat jättekrön. Det är luftfärden över bron på nybyggda Karlstad Super Special Stage som gör att rallyt nu får ännu en spektakulär publikupplevelse.

Säffleföraren Mats Karlsson, bakom ratten på en Mitsubishi Lancer Evo IV, blev förste man att testa hoppet.

- Det var en brutal känsla med en väldigt brant uppförsbacke i början. Man blev lite tveksam först, men det visade sig vara en lång och härlig flygtur och trots allt en ganska mjuk landning på landningsrampen. Höjdkänslan blev dubbel av att banan eller räcket på den smala bron inte syntes när jag väl var uppe i luften, marken ett antal meter under mig var det enda jag såg.

Bygget av superspecialsträckan på Färjestadstravet har pågått under nästan hela hösten. Arne Johansson på Jemba ligger bakom den avancerade konstruktionen – och han har konstruerat det så att inga ursäkter ska finnas för att vara feg:

- Bron är byggd så att alla förare ska kunna hålla full gas hela vägen över hoppet utan att riskera missöden i nästa kurva. Grunden för alltihop kommer från Jembas notsystem för rally, som gör att man kan köra med en personbil och mäta med sensorer hur bilen rör sig. Utifrån dessa mätningar har vi beräknat hur fort en tävlingsbil kommer att kunna köra. Alla bilar, oavsett klass, ska flyga över bron – ingen blir kvar på marken!

 Hopp så långa som 30 meter är möjliga – och vid landning utsätts förare och kartläsare för mäktiga fem G-krafter.  Mats Karlsson ger på ett förträffligt sätt en beskrivning om upplevelsen – ur förarens perspektiv:

- Nu vet jag hur Fuglesang känner sig uppe i rymden!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!