Peugeot återvänder till Pikes Peak

En klassisk komination är på väg att återuppstå, Peugeot i Pikes Peak. Det är i år 25 år sedan en av de mest ihågkomna upplagorna av tävlingen, som Peugeot vann och gjorde en prisbelönt kortfilm av. Då hette föraren Ari Vatanen. I år heter han Sébastien Loeb.

Världens mest välkända backtävling, Pikes Peak, eller "the race to the clouds", körs i år i sin 91:a upplaga, och kommer att innebära återkomsten för en klassisk kombination. I mitten och slutet av 1980-talet var Pikes Peak skådeplats för flera ihågkomna bataljer, med Audi och Peugeot i huvudrollerna. Just i år är det ett jämnt kvartssekel sedan Peugeot vann tävlingen med en 405 T16 och Ari Vatanen bakom ratten.

Under tävlingen 1988 spelades också en film in, som Peugeot lanserade som en kortfilm under namnet "The Climb Dance". Filmen vann priser vid flera filmfestivaler runt om i världen.

För att fira jubileumet kommer nu Peugeot att återigen ställa upp i Pikes Peak. Denna gång heter bilen 208 T16 (en direkt referens till de klassiska 205 T16 och 405 T16) och föraren som ska ta upp Ari Vatanens fallna mantel är ingen mindre än niofaldige rallyvärldsmästaren Sébastien Loeb.

Hur det går får vi veta den 30:e juni, då Pikes Peak går av stapeln. Tills dess kan du se prisbelönta "The Climb Dance" här nedan.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!