090615-le mans peugeot

Peugeot vann Le Mans

I sitt tredje försök med 908 HDI lyckades Peugeot besegra Audi och vinna Le Mans 24-timmars lopp. Men det blev inte den väntade segraren.

Peugeots nummer 8 hade tagit pole position och gick också upp i ledning med Franck Montagny bakom ratten. Men det var fortfarande ljust på lördag då bilen tvingades in i depå för en reparation av en hjulupphängning. Där tappade de tio minuter.

Hade det varit en Audi i ledning hade nog trion Montagny, Stephane Sarrazin och Sebastien Bourdais kunnat ta sig upp i ledning igen men nu låg systerbilen nummer 9 i ledning med David Brabham, Alexander Wurz och Marc Gené. I gryningen bestämde Peugeots ledning att positionerna skulle hållas.

Audi hade ingen chans att göra något åt saken utan fick nöja sig med en tredjeplats som bärgades av trion Tom Kristensen, Allan McNish och Dinaldo Capelli. De plågades av motorproblem och var hela sju varv efter i mål.

Lucas Luhr kraschade en av de tre Audi-bilarna och den tredje besökte depån gång på gång med stora väghållningsproblem som inte kunde kureras.

Bakom dieselbilarna blev bästa bensindrivna ekipage Lola-Aston Martin. Tomas Enge körde denna i mål på en fjärdeplats, tre varv efter Audi.

Ende deltagande svensken, Niclas Jönsson, blev 22:a i mål (trea i GT2-klassen i en Ferrari F430). GT2 vanns av en annnan Ferrari och i föraruppställningen fanns Mika Salo från Finland.

 

 

Resultat Le Mans 2009

1. Alexander Wurz-Marc Gené-David Brabham (Peugeot 908 HDi-FAP), 382 varv

2. Franck Montagny-Stéphane Sarrazin-Sébastien Bourdais (Peugeot 908 HDi-FAP), -1 varv

3. Allan McNish-Tom Kristensen-Rinaldo Capello (Audi R15 TDI), -7 varv

4. Stefan Mücke-Jan Charouz-Tomas Enge (Lola-Aston-Martin), -9 varv

5. Olivier Panis-Nicolas Lapierre-Soheil Ayari (Oreca-AIM), -12 varv

6. Pedro Lamy-Nicolas Minassian-Christian Klien (Peugeot 908 HDi-FAP), -13 varv

7. Andre Lotterer-Charles Zwolsman (Audi R10 TDI), -13 varv

8. Christophe Tinseau-Bruce Jouanny-Joao Barbosa (Pescarolo-Judd), -14 varv

9. Christijan Albers-Christian Bakkerud-Giorgio Mondini (Audi R10 TDI), -22 varv

10. Emmanuel Collard-Casper Elgaard-Christian Poulsen (Porsche RS Spyder), (vinnare LMP2), -25 varv

 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!