Polestar säkra på konkurrenskraftig Volvo V8 Supercars-motor

Volvo Polestar Racing arbetar hårt på V8 Supercars-motorn inför nästa års debut i det australiska mästerskapet. "Det kommer att bli en häftig motor som kommer att låta fantastiskt", säger Christian Dahl, ägare av Polestar.

B8444S Volvo-motorn kommer snabbt jämföras med de andra V8 Supercars-nykomlingarnas motorer, Nissan VK56DE och AMG M159, i nästa års mästerskap.

– Årets nya tillverkare i V8 Supercars har haft lite problem med att nå de effektnivåer de väntade sig, förhoppningsvis kan vi nå det snabbare och vara konkurrenskraftiga tidigt på säsongen, säger Dahl.

Första starten av Volvo V8 Supercars-motorn är planlagd till mitten av december och Dahl är säker på att simuleringsarbetet kommer ge dem en flygande start.

– Om motorn går bra i dynon så kan du sätta den i bilen rätt snabbt. Men om man får problem i dynon så förlänger det givetvis utvecklingsprogrammet. Simuleringsmässigt verkar det absolut möjligt att nå de effektnivåer vi behöver. Sedan har vi driftsäkerhet ovanpå det. Men jag tror att vi kan tillverka en motor som är jämbördig med de andra motorerna i mästerskapet och göra det snabbare än vad de andra tillverkarna har gjort i år, säger Dahl.

Medan Dahl är säker på sina förväntningar på nya motorn är han medveten om Nissan och Eberebus Mercedes utmaningar under årets säsong vad gäller körbarhet och förbrukning.

– Bränsleförbrukning är mycket svårt att simulera. Du kan simulera kraft, varvtal och liknande saker, men förbrukning är mycket svårt om du inte har den färdiga motorn. Körbarhet är också något man måste arbeta på, men det är något du gör med förarna på banan genom att justera trottelmappning och så vidare. Det är nyckeln för att få bilen och motorn att fungera med föraren, säger Dahl.

Polestar samarbetar med Garry Rogers Motorsport i V8 Supercars-programmet för 2014-säsongen där de kommer att driva två Volvo S60, en för unga Nya Zeeländaren Scott McLaughlin och en för en ännu ej bekräftad förare.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!