Foto: Porsche

Porsche och Mercedes redo för Formel E

Ytterligare två välkända biltillverkare ansluter till Formel E nästa säsong, nu är deras bilar presenterade och här är de.

Den elektriska motorserien Formel E lanserades 2014 och intresset har växt snabbare än väntat – även bland etablerade biltillverkare. I dag är man inne på säsong fem och såväl Audi, BMW, DS, Jaguar och Nissan finns på gridden liksom för oss mindre bekanta tillverkare som indiska Mahindra och kinesiska NIO.

Till säsong nummer sex ansluter även tyska Mercedes och Porsche. Mercedes är faktiskt redan delvis på plats och är involverade i HWA-stallet som nästa år blir märkets fabriksstall vid namn Mercedes-Benz EQ Formula E Team.

Foto: Daimler AG

Mercedes-Benz EQ Silver Arrow 01 har presenterats under Genènevesalongen men inte i det färgschema bilen kommer att ha när den rullas fram för sin första start i serien. Klart är i alla fall att bilen kommer att ha kvar sin blå linje längs sidan. Den symboliserar Mercedes elbilsmärke EQ och ska samtidigt koppla till märkets Formel 1-bilar.

Noterbart är att Mercedes är den enda biltillverkare som kommer att ställa upp i de båda serierna samtidigt, vilket bara är delvis sant Renault kör Formel 1 och Nissan Formel E men de båda ingår i samma koncern.

På tal om koncerner. Porsche ansluter till Formel E nästa säsong, Audi är som sagt redan är på plats och båda ingår som bekant i Volkswagen-koncernen. Porsches bil har nu rullat ut för test även om man inte belastade drivlinan till max. Bakom ratten satt schweizaren Neel Jani som även kommer att köra den ena av stallets bilar nästa säsong

.Hur bilarna ser ut spelar egentligen mindre roll prestandamässigt. Formel E är att betrakta som en entypsklass. Bilarna är identiska men stallen får själva, om de vill, addera en egen drivlina.Ett klipp från Porsches test kan du se nedan, liksom en presentation av Mercedes vagn samt bilder på båda bilarna i fråga.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!