100630-pikes peak porsche

Porsche satte nytt Pikes Peak-rekord

Jeff Zwart kammade hem en storseger i helgens Pikes Peak när han i sin Porsche 911 GT3 Cup satte nytt rekord i klassen Time Attack 2WD. Han var hela två minuter före tvåan och var inte långt efter specialbyggen i andra klasser.

Pikes Peak International Hill Climb är en tävling med anor. Den går också under namnet The Race to the Clouds med tanke på att bansträckningen löper uppför mot toppen 1 439 meter högre upp. När målet är nått har fler än 156 kurvor passerats.

Årets tävling var den 88:e i ordningen och avgjordes i söndags. Det mest uppseendeväckande under årets klättring var det rekord som Jeff Zwart satte med sin Porsche 911 GT3 Cup. Han körde i klassen Time Attack 2WD och slog gamla rekordtiden med hela 38 sekunder. Han körde i mål på 11 minuter och 31,095 sekunder (11:31,095). Rekordtiden kan delvis förklaras av att inför årets tävling hade man på sträckan upp för berget asfalterat ytterligare tre kilometer av vägen.

Jeff Zwart var hela 1 minut och 48 sekunder före tvåan i samma klass och endast 25 sekunder efter förra rekordhållaren Rhys Millen som i år tävlade i den obegränsade klassen med en specialpreparerad Red Bull Hyundai Genesis som mer liknar en Le Mans-bil.

Faktum är att Jeff Zwart med sin bakhjulsdrivna Porsche hamnade på en femte plats totalt, sett över alla klasser. Han var till och med snabbare än alla fyrhjulsdrivna bilar i klassen Time Attack 4WD. Imponerande av både Jeff och Porsche.

Nog svamlat nu, fokusera i stället på filmen nedan där Jeff Zwarts kvalkörning visas. Det handlar alltså inte om själva tävlingsracet som är dubbelt så långt. Skruva upp ljudet!

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!